Αυτή η Εθνική ομάδα δεν καταλαβαίνει από… γιορτές που στήνουν οπαδοί σε κερκίδες και δεν χαρίζεται σε οικοδέσποινες που θέλουν να «κλείσουν» με νίκη την διοργάνωση.

Παίζει σε κάθε ματς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για τη νίκη ακόμα και αν έχει ήδη πετύχει τον στόχο της. Αυτό έκανε και στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι της στο Ευρωμπάσκετ και… παραδόθηκε τελικά (73-69 ) στους Λιθουανούς μόνο όταν ακούστηκε η κόρνα της γραμματείας. Εξάλλου οι γηπεδούχοι πανηγύρισαν σήμερα την 5η θέση αλλά οι διεθνείς μας είχαν πανηγυρίσει μία μέρα νωρίτερα (επί της Σερβίας) την επίτευξη του στόχου της που ήταν το εισιτήριο για το προολυμπιακό.

Εξαιρετικό ματς από τον Βασιλειάδη (13 π) και τον Κουφό (14π) αλλά και τους Καλάθη, Φώτση που έπαιξαν και για τον… τραυματία Ζήση. Η έκτη θέση αλλά και το εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά μπαίνει στις αποσκευές της… νέας Εθνικής ομάδα μαζί με ένα σωρό… εμπειρίες και παραστάσεις που την «έψησαν» για να εμφανιστεί πανέτοιμη στο επόμενο μεγάλο ραντεβού της.

Το ματς:

Με ανεβασμένη ψυχολογία από τη νίκη επί της Σερβίας η Ελλάδα μπήκε δυνατά στο ματς και έφτασε στο 8-2. Οι Λιθουανοί άρχισαν με άσχημα ποσοστά στα σουτ και έτσι με τους διεθνείς μας να ελέγχουν τα ριμπάουντ, το ματς άρχισε ευνοϊκά για την ελληνική ομάδα. Ο κόσμος «ζεστάθηκε» και έδωσε μία σχετική ώθηση στους γηπεδούχους που «πήραν» μπρος και μάζεψαν την διαφορά.

Οι διεθνείς μας σε κάθε ευκαιρία που έβρισκαν έτρεχαν το ανοιχτό γήπεδο και γρήγορα έφτασαν ξανά στο +6. Η καλή ψυχολογία των παικτών του Ηλία Ζούρου φαινόταν στις εντυπωσιακές συνεργασίες που έβγαζαν μέσα στο παρκέ και πρόσφεραν θέαμα, με τον Φώτση συνήθως να της τελειώνει με κάρφωμα. Το τελικό σκορ ήταν 20-14.
Ο Κουφός στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία στο επιθετικό κομμάτι και ανέβασε την διαφορά στους 10 πόντους (24-14).

Από την πλευρά της Λιθουανίας, ο μόνος παίκτης που είχε ρυθμό και σκόραρε ήταν ο Σονγκάιλα ο οποίος «ροκάνισε» την διαφορά και με την συμπαράσταση του Πόσιους και του Γιαφτόκας, μείωσε στο καλάθι (29-27). Το ελεύθερο μπάσκετ και από τις δύο πλευρές έκανε το ματς ανοιχτό και ελκυστικό για τους θεατές που βρίσκονταν στο γήπεδο αλλά από την άλλη μεριά, έμοιαζε δύσκολο να «χτιστεί» μία διαφορά και να διατηρηθεί. Το ημίχρονο βρήκε την Ελλάδα να προηγείται με σκορ 37-32.

Το γεγονός ότι οι παίκτες των δύο ομάδων έπαιζαν χωρίς άγχος φαινόταν εύκολα καθώς οι ενέργειές τους είναι έδειχναν την χαλαρότητα που υπήρχε. Εξ’ ου και τα λάθη που διαδέχονταν το ένα το άλλο στο ξεκίνημα της περιόδου και κράταγαν το σκορ σε χαμηλά επίπεδα. Ένα τρίποντο του Γιανκούνας έφερε την Λιθουανία για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (40-39).

Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την τεχνική ποινή που πήρε ο Ζούρος και έφτασαν την διαφορά στους πέντε πόντους. Από εκείνο το σημείο και έπειτα η ελληνική ομάδα έχασε τον ρυθμό της και το μομέντουμ του αγώνα με αποτέλεσμα η Λιθουανία να πάρει τον έλεγχο του ματς. Το τέλος της περιόδου βρήκε την Ελλάδα πίσω στο σκορ με 56-48.
Στο τέταρτο δεκάλεπτο η Ελλάδα με καλή κυκλοφορία της μπάλας προσπάθησε να «ξεκολλήσει» επιθετικά αλλά τα σουτ που δοκίμασαν οι διεθνείς μας ήταν άστοχα με εξαίρεση ένα του Βασιλειάδη που για λίγο έβαλε την Ελλάδα ξανά στην διεκδίκηση της νίκης.

Την ώρα που η Λιθουανία έδειχνε να ελέγχει το ματς και πίστεψε ότι η Ελλάδα δεν θα τους χάλαγε το πάρτι, οι διεθνείς μας είχαν άλλη άποψη. Με «μεγάλα» σουτ από Βασιλειάδη και Φώτση έκαναν το σκορ 65-65, 1.30΄πριν το φινάλε του αγώνα. Σονγκάιλα και Καουκένας στα κρίσιμα σκόραραν και τελικά έδωσαν τη νίκη με σκορ 73-69 στην Λιθουανία και μαζί την 5ης θέση.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 32-37, 56-48, 73-69

Λιθουανία: Καουκένας 10, Καλνιέτις 11, Πόσιους 13, Γιανκούνας 10, Σονγκάιλα 12, Γιασάιτις 7, Γιαφτόκας 10, Ντελινικάιτις, Γιασικεβίτσιους, Βαλαντσιούνας

Ελλάδα: Μπουρούσης 4, Βασιλειάδης 13, Καλάθης 16, Φώτσης 13, Παπανικολάου 9, Κουφός 14, Ξανθόπουλος, Μπράμος, Σλούκας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook