Έρευνα της «The Boston Consulting«, με τίτλο «Πλοήγηση στα Νέα Δεδομένα των καταναλωτών» αποκαλύπτει πως 6 στους 10 Έλληνες μείωσαν τις δαπάνες τους από το 2010 , ενώ από τους άλλους 4, οι μισοί τις έχουν μειώσει και φέτος.

Συγκεκριμένα, το 74% των ερωτηθέντων στην χώρα μας δηλώνει πως επηρεάστηκε προσωπικά από την κρίση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 57% στις ΗΠΑ και στο 47% στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία).

Το 77% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε πως αγωνιά για το μέλλον του ενώ στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ το συγκεκριμένο ποσοστό κυμαίνεται στο 53% και στις ΗΠΑ στο 52%.

Στο ερώτημα σύμφωνα με το zougla.gr πόσο ασφαλής νιώθετε στη παρούσα εργασία σας, το 24% των ελλήνων δηλώνουν ανασφαλείς ενώ τα ποσοστά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι σαφώς μικρότερα αφού στην Ισπανία είναι στο 19%, στην Ιταλία 18%, στη Γαλλία 17%.

Παράλληλα, το 60% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει πως μείωσε τις δαπάνες του το προηγούμενο έτος ενώ ένα επιπλέον 53% ισχυρίζεται πως έχει μειώσει τις δαπάνες του περαιτέρω μέσα στο 2011 (έναντι 44% των ερωτηθέντων στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ).

Ως προς τους τομείς καταναλωτικών αγαθών που πλήττονται, το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα μειώνει τις δαπάνες του στα τρόφιμα έναντι του 7% που δηλώνει ότι θα τις αυξήσει και ενός 35% που δηλώνει ότι ούτε θα τις μειώσει ούτε θα τις αυξήσει.

Αυτά που πλήττονται περισσότερο είναι τα οινοπνευματώδη και οι μπίρες, όπου το 71% και 70% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους.

Ευνοούνται φρέσκα φαγητά, γαλακτοκομικά προϊόντα και οικιακή κατανάλωση

Οι κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών είναι τα φρέσκα φαγητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπου το 17% δηλώνει πως θα αυξήσει τις δαπάνες του.

Το 65% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του στα μη-τρόφιμα έναντι του 8% που δηλώνει ότι θα τις αυξήσει και του υπόλοιπου 27% που λέει ότι ούτε θα τις μειώσει ούτε θα τις αυξήσει.

Οι κατηγορίες που φαίνεται πως πλήττονται πιο πολύ είναι τα κοσμήματα-αξεσουάρ και τα fast food όπου το 76% και 71% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών εμφανίζονται στα παιδικά ρούχα όπου το 16% δηλώνει πως θα αυξήσει τις δαπάνες του.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι οι Έλληνες όταν ψωνίζουν, δίνουν πλέον μικρότερη σημασία στη μάρκα και ψάχνουν να εντοπίσουν κυρίως προϊόντα που αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα, με τη διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων, να είναι στα ύψη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook