Υπό το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα, που διεφάνη και στο Eurogroup της Παρασκευής, βρίσκεται η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, λόγω των κρίσιμων εξελίξεων και αργά το μεσημέρι (15:30) θα προεδρεύσει κυβερνητικής σύσκεψης, που όπως όλα δείχνουν θα αποφασίσει τη λήψη νέων μέτρων. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, μεταξύ αυτών των μέτρων είναι η απόλυση προσληφθέντων του 2010 και του 2011.

Πριν από την κυβερνητική σύσκεψη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει συνεργασία του Ευ.Βενιζέλου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλο και εν συνεχεία του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη.

Στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του Ecofin. Το κλίμα που αντιμετώπισε ο κ. Βενιζέλος στην Πολωνία ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, κάτι που μετέφερε και στον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα των εταίρων έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου: «Είστε χαμένοι αν δεν πετύχετε τους στόχους σας και δώσετε προσχήματα σε όσους δυσανασχετούν με τα πακέτα βοήθειας».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και τα μηνύματα που είχε λάβει ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, όταν συνεκλήθη εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε το τέλος για τα ακίνητα.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το μήνυμα που μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες προς το Μαξίμου ήταν σχεδόν εκβιαστικό: «Αν δεν πάρετε άμεσα μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα του 1,1 δισ. ευρώ η τρόικα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα».

Γεγονός είναι ότι ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της τρόικας με τον Ευ.Βενιζέλο τη Δευτέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητείται η λήψη νέων μέτρων, που θα έχουν πραγματικό αποτέλεσμα, καθώς ο έλεγχος της τρόικας αποκάλυψε νέες μαύρες τρύπες.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι τα μέτρα -που πιθανώς συζητηθούν και αποφασιστούν στην κυβερνητική σύσκεψη απόψε- είναι:

Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Νέα αύξηση έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

 Νέο σκληρότερο Ασφαλιστικό. Ενδεχομένως με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

 Περικοπές προνοιακών επιδομάτων.

 Περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημοσίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook