Σε τρείς περίπου μήνες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης φακέλων προσφορών για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για εντοπισμό πετρελαίου στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, όπως δήλωσε  ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ.Μανιάτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Αυτή τη στιγμή μετράμε αντίστροφα τις 90 ημέρες που προβλέπονται από τον σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, η Διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει ήδη αποσταλεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μανιάτη, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προκύψει ο ανάδοχος των ερευνών και στις αρχές του καλοκαιριού του ’12 «θα έχουν γίνει έρευνες, θα έχουν ερμηνευτεί τα αποτελέσματά τους και θα ξέρουμε, ως χώρα, τι έχουμε και πόσο έχουμε στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή μας».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο οι σεισμικές έρευνες να οδηγήσουν σε διατάραξη πολιτικών ισορροπιών, ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι η περιοχή στην οποία αφορούν οι έρευνες δεν έχει σχέση με την ευρύτερη περιοχή των πολιτικών αναταραχών, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ.

«Είναι ουσιαστικά η μισή θαλάσσια έκταση της Ελλάδας, για να το πω σχηματικά τα όρια της περιοχής ερεύνης είναι με Αλβανία, Ιταλία και Λιβύη και σταματούν πριν αρχίσουν τα θαλάσσια σύνορά μας και με την Αίγυπτο ακόμη. Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση με όσα γίνονται στην άλλη πλευρά της Μεσογείου», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Γ.Μανιάτης αναφέρθηκε στο project HELIOS, χαρακτηρίζοντάς το ως την πλέον φιλόδοξη πανευερωπαϊκή πρωτοβουλία.

«Είναι πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, που μπορεί να ξεκινήσει -σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που κάνουμε- από 10 δις Ευρώ επένδυση και να φτάσει μέχρι τα 30 δις. Επιπλέον, έχει μια πάρα πολύ θετική επίπτωση στην κατασκευή νέων δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα Ελληνικό», σημείωσε.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook