Φως στο τούνελ αρχίζουν να βλέπουν οι επενδυτές του τουρισμού, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να «ξεμπλοκάρει» εκμεταλλευόμενη τις διαδικασίες fast track, επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ.

Πρώτη φαίνεται ότι ξεμπλοκάρει, όπως δημοσιεύει η «Ισοτιμία» η γνωστή τουριστική επένδυση της βρετανικής Minoan Group η οποία επί σχεδόν είκοσι χρόνια βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο «Cavo Sidero», σε έκταση του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή», στην Ανατολική Κρήτη.

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχει ξεπεραστεί και το τελευταίο νομικό εμπόδιο καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα καθαρογράφεται η απόφαση που δικαιώνει την εταιρεία στη δικαστική διένεξή της με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο ο οποίος χαρακτηρίζει τις επενδυτικές ενέργειες στη περιοχή ως το «Κρητικό Βατοπέδι»

Στη συνέχεια, η εταιρεία εντός του Οκτωβρίου προσανατολίζεται να υποβάλει αναλυτικό φάκελο του έργου προς έγκριση στην κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τις διαδικασίες fast track οι οποίες υποχρεώνουν τις υπηρεσίες, να δίνουν απάντηση στις μεγάλες επενδύσεις, μέσα σε 45 μέρες.

Τι θα περιλαμβάνει η νέα επενδυτική πρόταση

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια μικρότερου εύρους επένδυση από την αρχική πρόβλεψη για 1,2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να δομηθεί όσο γίνεται λιγότερη επιφάνεια στην έκταση των 25.000 στρεμμάτων, ώστε να μειωθούν και τα επιχειρήματα όσων θα επιθυμούσαν να προσβάλουν εκ νέου το έργο στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Οι Βρετανοί επενδυτές, εν αναμονή των εγκρίσεων για τη μεγάλη επένδυση στην Κρήτη, επιχειρούν να δημιουργήσουν με μπαράζ εξαγορών έναν ισχυρό όμιλο που θα έχει έτοιμη πελατεία, στην προς ανέγερση μονάδα. Στόχος της προσπάθειάς τους (μέσω της εξαγοράς τουριστικών γραφείων και της επέκτασης στον χώρο της κρουαζιέρας) είναι να δημιουργηθεί ένας ικανός αριθμός τουριστών, οι οποίοι θα μπορούν να κατευθύνονται στο συγκρότημα της Κρήτης, όταν θα ανοίξει τις πύλες του, πιθανότατα την άνοιξη του 2014.

Να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση της επένδυσης υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία ενώ έχει αμφισβητηθεί ευθέως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Τοπλού που συνεργάζεται με την Μιnoan για την παραχώρηση των αναγκαίων εκτάσεων για την ολοκλήρωση του επενδυτικού έργου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook