Την εμπιστοσύνη του στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών εξέφρασε σήμερα, Κυριακή, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Europe1, ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Μπαρουέν, ο οποίος επωφελήθηκε της ευκαιρίας να εξηγήσει στους Γάλλους τη σημασία που έχει για την ευρωζώνη, η έγκριση του δεύτερου σχεδίου υποστήριξης της Ελλάδας, όπως δημοσιεύει το protothema.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, τι θα είχε να πει στους Γάλλους τη στιγμή που, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (Ifop), το 68% «δεν θέλουν να δοθούν άλλα χρήματα στην Ελλάδα «, ο κ. Μπαρουέν απάντησε:
«Δεν δίνουμε χρήματα στους Έλληνες. Και όση συμπάθεια και εάν έχουμε γι' αυτούς, δεν τους δίνουμε χρήματα για την απλή ευχαρίστηση να είμαστε αλληλέγγυοι. Στόχος είναι να σώσουμε το ευρώ. Το ευρώ είναι το πολύτιμο αγαθό μας, το κοινό μας νόμισμα, το βασικό μας κεκτημένο, είναι ένα στοιχείο σταθερότητας» και υπογράμμισε:

«Υποστηρίζουμε επομένως τους 'Έλληνες με τη μορφή δανείου και όχι δωρεάς. Άλλωστε υπήρξε μια εξέλιξη την 21η Ιουλίου, αφού αποφασίσθηκε να μην γίνεται πλέον δανεισμός κατευθείαν από κράτος σε κράτος, αλλά θα υπάρχουν εγγυήσεις που θα δίνονται στο EFSF, το οποίο θα συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Στην παρατήρηση ότι η άτυπη σύνοδος των υπουργών Eurogroup-Ecofin, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, «απέτυχε» αφού η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης στην Ελλάδα αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι δεν υπήρξε θέμα αναβολής, αφού προβλεπόταν να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην τρόικα για τη σύνταξη της έκθεσής της.

«Η τρόικα» εξήγησε ο κ. Μπαρουέν, «έχει ανάγκη περισσότερο χρόνο και περισσότερες εγγυήσεις από την Ελλάδα, προκειμένου να παραδώσει την αναφορά της για την έκτη δόση. Οι παρατηρητές βρίσκονται στη χώρα και συνεχίζουν το έργο τους. Η Ελλάδα ξέρει τι πρέπει να κάνει, έχει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές της».

Στο ερώτημα αν όλες αυτές οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, κινδυνεύουν να δώσουν την ευκαιρία για περαιτέρω δράση των κερδοσκόπων και αποσταθεροποίηση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, ο κ. Μπαρουέν επανέλαβε ότι η θέση της Γαλλίας είναι σαφής και υπενθύμισε ότι «με την πρωτοβουλία και τη θέληση του Νικολά Σαρκοζί φθάσαμε στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, στην οποία αποφασίστηκε η υποστήριξη της Ελλάδας αφενός και η νέα στρατηγική μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αφετέρου».

Βάσει της συμφωνίας, η υποστήριξη της Ελλάδας προβλέπει ορισμένες προϋποθέσεις, που εξαρτώνται από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Έλληνα ομόλογό του, Ευ. Βενιζέλο, «ότι θα μπορέσει να αναπτύξει ορισμένα επιπρόσθετα στοιχεία ή ακόμα συμπληρωματικούς φόρους». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «την ευθύνη για την έκθεση την έχουν οι παρατηρητές της τρόικας. Εμείς θα κοιτάξουμε την έκθεση».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για τη στρατηγική της ευρωζώνης η, όσο το δυνατόν, ταχύτερη έγκριση από τα κοινοβούλια των 17 χωρών-μελών του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

« Έχουμε μια μέθοδο, ένα ημερολόγιο και μια στρατηγική να εφαρμόσουμε με το Ταμείο υποστήριξης της ευρωζώνης το οποίο αποτελεί μια σημαντική πρόοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το εργαλείο αυτό είναι καλό, δεν έχει όμως ακόμα μπει σε ισχύ. Τα κοινοβούλια των 17 χωρών θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις επικυρώσεις έως τις αρχές Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσει να μπει σε εφαρμογή γύρω στις 15 Οκτωβρίου « κατέληξε ο κ. Μπαρουέν.