Ενα εφιαλτικό σκηνικό περιγράφουν στην έκθεση αυτοψίας που διενήργησαν οι ειδικοί επιστήμονες της Ανεξάρτητης Αρχής του \”Συνήγορου του πολίτη\”. Οι τουαλέτες και τα κρεβάτια δεν επαρκούν, ενώ ελλείψει νοσηλευτών τις σχετικές υπηρεσίες διεκπεραιώνουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Για απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση των κρατουμένων στο σωφρονιστικό κατάστημα Χανίων κάνουν λόγο οι ειδικοί επιστήμονες του κλιμακίου του \”Συνηγόρου του Πολίτη\”.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής έχουν ξεκινήσει μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων (στις 21 και 28/9, ενώ έχουν προηγηθεί και στάσεις εργασίας), διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και για οικονομικές διεκδικήσεις τους.

Στο μεταξύ, στα αποτελέσματα της αυτοψίας που διενήργησε το κλιμάκιο του  \”Συνηγόρου του Πολίτη\” στο σωφρονιστικό κατάστημα των Χανίων περιγράφεται ένα εφιαλτικό σκηνικό, ενώ γίνεται λόγος για \”αποθήκη ανθρώπων\”.

Οι ειδικοί επιστήμονες που διενήργησαν την αυτοψία (Ο. Λυσανδροπούλου, Φ. Παντελίδου και Ευτ. Φυτράκης), περιγράφοντας τις συνθήκες, κάνουν λόγο για \”απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση\” των κρατουμένων.

Οπως αναφέρουν, για να περάσεις μέσα στον θάλαμο αναγκάζεσαι να πατήσεις πάνω στα στρώματα και να δρασκελίσεις ανθρώπινα κορμιά. Και αυτό διότι στους πλεονάζοντες έγκλειστους, για τους οποίους δεν υπήρχαν κρεβάτια, είχαν δοθεί στρώματα που τα είχαν τοποθετήσει στο πάτωμα παντού, ακόμα και μέσα στις τουαλέτες (!).

Σύμφωνα με την αυτοψία του Συνηγόρου (που είχε διενεργηθεί τον Αύγουστο του 2010) υπήρχαν κρατούμενοι που κοιμούνταν ανά δύο σε ένα κρεβάτι. Οι τουαλέτες δεν επαρκούν για τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων και όταν κάποιος χρησιμοποιεί την τουαλέτα, το κάνει υπό την παρουσία άλλων ατόμων, τα οποία ξαπλώνουν στον ίδιο χώρο.

Οι τρεις ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ευθέως ότι ο συνωστισμός και οι κακές συνθήκες υγιεινής στο κατάστημα των Χανίων δημιουργούν κίνδυνο εξάπλωσης μεταδοτικών νόσων. Οι κρατούμενοι από την πλευρά τους παραπονέθηκαν στο κλιμάκιο του \”Συνηγόρου του Πολίτη\” ότι ο συνωστισμός δημιουργεί μεταξύ τους κλίμα έντασης και νοσηρές καταστάσεις, ενώ παράλληλα ευνοεί την ανάπτυξη σεξουαλικών σχέσεων οι οποίες δεν διαμορφώνονται πάντα με βάση την ελεύθερη βούληση όλων των μερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δικαστική φυλακή διαθέτει 120 κρεβάτια το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ οι κρατούμενοι αυτήν τη στιγμή είναι 164. Ο αριθμός των κρατουμένων ανά θάλαμο κυμαίνεται μεταξύ είκοσι και σαράντα ατόμων.

Το προαύλιο δεν διαθέτει πάγκους, δεν υπάρχουν δέντρα, ούτε επίσης υποδομές άθλησης παρά μόνο \”βάρη\” που έχουν κατασκευάσει οι κρατούμενοι με μπουκάλια νερού.

Ο ειδικός χώρος απομόνωσης δεν χρησιμοποιείται για πειθαρχικές ποινές, αλλά για την κράτηση ατόμων που πάσχουν από μολυσματικές νόσους ή άλλους λόγους.

Ιατρικές υπηρεσίες προσφέρει ιατρός άνευ ειδικότητας. Νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει και αυτές τις υπηρεσίες τις προσφέρουν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Τέλος Νοεμβρίου η νέα φυλακή

Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Μαρίνος Σκανδάμης, δήλωσε στο \”Εθνος\”: \”Η νέα φυλακή στην Αγιά Χανίων παραδίδεται κατασκευαστικά τέλος Νοεμβρίου. Είναι χωρητικότητας 600 ατόμων και είναι προφανές ότι η υποδοχή των 160 έγκλειστων που βρίσκονται μέχρι τώρα στη φυλακή της πόλης θα γίνεται στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα με αξιοπρεπή τρόπο.

Παράλληλα, κύριο μέλημα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η ενίσχυση και άλλων φυλακών, γι\’ αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να υπάρχει σχετική νομοθετική εξαίρεση για την πρόσληψη σωφρονιστικού προσωπικού\”.

 (ethnos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook