Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άντεξε σε περιβάλλον κρίσης όσο σε καμία χώρα, ενώ παρά τη μείωση των καταθέσεων και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες επέδειξαν αντοχή και αξιοπιστία, δήλωσε ο κ. Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο συνέδρια του Economist.

Ο ίδιος έθεσε τρία σημαντικά ερωτήματα στον αξιωματούχο του ΔΝΤ Bob Traa που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές με βάση την παραγωγικότητα, την ευελιξία του προγράμματος και τη ρευστότητα των τραπεζών.

Ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε στη ρευστότητα που αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενέχυρα τονίζοντας ότι από τη συνολική ρευστότητα του συστήματος, μόνο τα μισά είναι με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Πρόσθεσε δε ότι με την εκτίναξη των spreads και την ταυτόχρονη μείωση των τιμών των ομολόγων, η ΕKT ζητά συνεχώς περισσότερα ομόλογα για την παροχή ρευστότητας και ρώτησε τον κ. Traa εάν μπορεί να υπάρξει ευελιξία σε αυτό το σημείο λόγω της κρίσης.

Ο κ. Traa απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ. Και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν στηριχτούν στην τρόικα αν και στις τάξεις της υπάρχουν διαφωνίες.

Αναφορικά με τους τομείς παραγωγικότητας ο κ. Traa, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχουν εθνικοί πρωταθλητές”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook