Στα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που τα εγκαταλείπουν περισσότερο οι φοιτητές τους, διεκδικώντας τη μετεγγραφή τους σε άλλα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συγκαταλέγονται 11 τμήματα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Κρήτης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το υπουργείο Παιδείας, μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικά, δεδομένου ότι τα εν λόγω τμήματα στην ουσία «αποψιλώνονται» από το φοιτητικό δυναμικό τους και μάλιστα σε ποσοστό που ξεπερνά το 40%.

Για πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας, που υιοθέτησε το ηλεκτρονικό σύστημα για την αξιολόγηση των αιτήσεων μετεγγραφών που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, είναι σε θέση να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν στη «φυγή» του φοιτητικού δυναμικού από τα τμήματα στα οποία εισήχθησαν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και στο ποσοστό της «αλλοίωσης» που υφίστανται στην αρχική δομή των εισακτέων τους.

Τα τμήματα με το μεγαλύτερο πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο είναι τα εξής:

– Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεράπετρα
– Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο
– Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο
– Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Κρήτης στα Χανιά
– Τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης στη Σητεία
– Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο
– Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο
– Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο
– Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο
– Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο
– Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ανάμεσα στα τμήματα που εγκαταλείπουν περισσότερο οι εισακτέοι τους δεν συγκαταλέγεται κανένα του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, όπως επίσης κανένα από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται στην ουσία για τμήματα που συγκαταλέγονται μεν στα Ιδρύματα Υποδοχής, αλλά οι αιτήσεις για μετεγγραφές κινούνται σε φυσιολογικά πλαίσια και το πλήθος τους είναι τέτοιο που δεν «αλλοιώνει» το φοιτητικό δυναμικό τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, πρόκειται για φοιτητές που κατάγονται από την Κρήτη και οι οποίοι συνήθως για οικογενειακούς λόγους επιθυμούν να μετεγγραφούν από πανεπιστήμια της υπόλοιπης Ελλάδας όπου έχουν εισαχθεί στα Ιδρύματα του νησιού.

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν έντονο προβληματισμό κυρίως στις τοπικές κοινωνίες των επαρχιακών πόλεων της Κρήτης, όπου λειτουργούν τα λιγότερο «δημοφιλή» για τους φοιτητές τμήματα του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου. Είναι γνωστό ότι η Ιεράπετρα και η Σητεία είχαν αποδυθεί σε πραγματικό αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν την έδρα των τμημάτων τους και οι τοπικοί οικονομικοί παράγοντες εξακολουθούν να θεωρούν ότι η παρουσία των φοιτητών στις περιοχές τους τονώνει τα οικονομικά δεδομένα. Είναι ωστόσο κοινό μυστικό ότι πολλοί υποψήφιοι δηλώνουν τμήματα της περιφέρειας, με χαμηλές βάσεις εισαγωγής στις πανελλήνιες και στη συνέχεια καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να μετεγγραφούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ του κέντρου. Το αποτέλεσμα της μεθόδευσης αυτής είναι να αποψιλώνονται τα περιφερειακά τμήματα και αντίστοιχα να παρατηρείται συνωστισμός στα κεντρικά, προσφέροντας έτσι στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ένα ισχυρό επιχείρημα για το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων πανεπιστημιακών τμημάτων, το οποίο ως γνωστόν θα ξεκινήσει από τα λεγόμενα «προβληματικά», αυτά δηλαδή που δεν θεωρούνται δημοφιλή και έχουν μικρό αριθμό φοιτητών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook