Στην υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης για το εμπόριο προσανατολίζεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε μια προσπάθεια να προλάβει ενδεχόμενες πιέσεις της τρόικας για τη μείωση μισθών και δώρων στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα, η ΕΣΕΕ αναφέρεται πως στην ατζέντα των ελεγκτών της τρόικας συμπεριλαμβάνονται οι πιέσεις για μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ακόμα και των ατομικών συμβάσεων με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε εργαζομένου.

«Το νέο \”κούρεμα\” και η ισοπέδωση των μισθών που επιχειρείται στον ιδιωτικό τομέα στρώνει το έδαφος για \”φθηνή\” και \”ευέλικτη\” εργασία και επιχειρεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε \”ασιατική\” χώρα, χαμηλού εργατικού κόστους», σημειώνει η ΕΣΕΕ, η οποία χαρακτηρίζει μύθευμα ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων περνάει μέσα από το μισθολογικό κόστος.

«Στις συστάσεις για μειώσεις μισθών από 7% έως 15% στον ιδιωτικό τομέα και στην πίεση προσαρμογής του νόμου υπέρ των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, απαντάμε ότι το ελληνικό εμπόριο δεν επιθυμεί να αλλάξει το εισόδημα του μέσου Έλληνα προς το χειρότερο και δεν συμφωνεί με αυτές τις μεθοδεύσεις», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης του εμπορίου με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, σύμφωνα με τους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σημειώνεται πως η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση στο Εμπόριο καλύπτει πάνω από 400.000 μισθωτούς).

Σημειώνεται πως η νέα ΕΓΣΣΕ προβλέπει πάγωμα μισθών έως τον Ιούλιο του 2011, αύξηση από την 1η Ιουλίου στο ύψος του δείκτη πληθωρισμού της ευρωζώνης, που υπολογίζεται στο 1,5%, και από την 1η Ιουλίου του 2012 αύξηση με βάση τον ίδιο δείκτη που υπολογίζεται στο 1,7%.

ιn.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook