Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν μυστηριώδη και απόμακρο άντρα, οι πράξεις του οποίου ξεφεύγουν από τα όρια του νόμου. Είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας αποστολής, δεν εμπιστεύεται κανέναν και οι στόχοι του δεν είναι ξεκάθαροι. Ξεκινά ένα ταξίδι που τον οδηγεί στην Ισπανία. Κι από εκεί, στην ίδια του την συνείδηση.  

Είναι ένας άντρας χωρίς ταυτότητα, που καλείται να φέρει εις πέρας μια απροσδιόριστη αποστολή. Η πράξη ανάθεσης είναι ένας ακατάληπτος γρίφος σε μια ξένη σ\’ αυτόν γλώσσα από έναν περίεργο τύπο, του οποίου τα λόγια αντί να μας δώσουν μια κατεύθυνση, συσκοτίζουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ο άντρας χωρίς όνομα όμως φαίνεται να καταλαβαίνει και ξεκινά με βάση τα λόγια αυτά μια περιπλάνηση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ισπανίας χωρίς σαφή προορισμό, συναντώντας στο δρόμο του αλλόκοτους ανθρώπους που με τη σειρά τους τον οδηγούν σε άλλες, ακόμα πιο εκκεντρικές φιγούρες μέχρι να φτάσει στο τέλος του ταξιδιού του.
 
Κάθε συνάντηση ενώνεται με την προηγούμενη όπως το κομμάτι ενός αλληγορικού πάζλ, που σαν εκκίνηση έχει το γρίφο του άγνωστου ανθρώπου στην αρχή της περιπλάνησης.

Μια ταινία – έκπληξη, από τον γνώριμο Jim Jarmusch, σαφώς στο ύφος και το κλίμα της προσωπικής γραφής του, αλλά με περισσότερο υποβλητική ατμόσφαιρα και εκρηκτική ένταση σε κάθε καρέ… Η αίσθηση του χώρου (Ισπανία) είναι μοναδική και σε συνάρτηση με την ηλεκτρισμένη μουσική επένδυση (κιθάρες, ηλεκτρική και ακουστική), δημιουργεί ένα συναρπαστικό road movie.

Όλο το έργο είναι ένα ατελείωτο αίνιγμα που ακόμα κι όταν λύνεται σε κάνει να θέλεις να επιστρέψεις ώστε να λύσεις και τις λεπτομέρειες. Τελικά ο Jarmusch μετατρέπει ένα ακόμα υπαρξιακό road movie σε κινηματογραφική χειρονομία καθαρής ποίησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook