Στις κάλπες θα προσέλθουν σήμερα οι πολίτες στη Ζάμπια σε μια από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές μάχες ανάμεσα στον πρόεδρο Ρουπία Μπάντα και τον ηγέτη της χαρακτηριζόμενης εθνικιστικής αντιπολίτευσης Μάικλ Σάτα.

Η προεκλογική εκστρατεία έληξε επίσημα την Κυριακή, μετά από έξι εβδομάδες αλληλοκατηγοριών και σκληρής ρητορικής που σε ορισμένες περιπτώσεις επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη επιρροή των ξένων επιχειρήσεων που επενδύουν στη χώρα, ειδικά αυτών της Κίνας.

Δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται παραταγμένες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων.

Η Ζάμπια είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χαλκού στην Αφρική και έχει πληθυσμό 13 εκατ. ανθρώπους. Το συνολικό ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 13 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας διατηρεί ένα ισχνό προβάδισμα επί του πολιτικού του αντιπάλου, γνωστού ως «Βασιλιάς Κόμπρα», λόγω των δηλητηριωδών σχολίων που συνηθίζει να κάνει. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι την εκλογική μάχη θα κρίνει ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων.

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το 2008, ο ηγέτης του «Πατριωτικού Μετώπου»,  έχασε από τον τωρινό πρόεδρο με διαφορά μόλις 35.000 ψήφων ( 2%) στον επαναληπτικό γύρο.

Να σημειωθεί ότι οι κινεζικές επενδύσεις στα τέλη του 2010 ξεπέρασαν τα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής πρεσβείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook