Στην υποβάθμιση της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, από Α+ σε Α, προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's.

Σε ανακοινωθέν του, όπως αναφέρει το in.gr, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αντανακλά «την εξασθένιση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ιταλία» και «την εκτίμησή μας σύμφωνα με την οποία η ευθραυστότητα της συμμαχίας που ασκεί την εξουσία και οι πολιτικές διαφωνίες στη βουλή πρόκειται πιθανότατα να συνεχίσουν να περιορίζουν την δυνατότητα του κράτους να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο, σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η Ιταλία τοποθετείτο στην βαθμίδα A+ από τον οίκο από τον Οκτώβριο του 2006.

Για την S&P's, η Ιταλία παραμένει στην κατηγορία των κρατών οι προοπτικές αποπληρωμής του χρέους των οποίων παραμένουν σταθερές, αλλά πιθανολογεί να επηρεαστούν από τις αλλαγές στην οικονομική κατάσταση.

Ο οίκος ανέφερε στο ανακοινωθέν του ότι ο «πολιτικός παράγοντας» και το μέγεθος του χρέους της Ιταλίας υπήρξαν «οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην υποβάθμιση» του αξιόχρεου της Ιταλίας.