Το θέατρο του παραλόγου, με ανάπηρους, τυφλούς και ανάπηρους να συνωστίζονται κατά χιλιάδες και επί ώρες στις εφορίες, επειδή κατά λάθος τους εστάλει το … «πολυραβασάκι», με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών τους καλεί να πληρώσουν ένα χαράτσι.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, υπό την πίεση του χρόνου, εξέδωσε μαζικά εκκαθαριστικά, χωρίς να εξαιρεί εισοδήματα τα οποία δεν λαμβάνονται υπ' όψιν για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς, όπως για παράδειγμα το εφάπαξ και οι αποζημιώσεις απόλυσης, ενώ δεν είχε ούτε τα στοιχεία ούτε τον χρόνο, για να εξαιρέσει ανέργους και αναπήρους, οι οποίοι επίσης απαλλάσσονται.

Μπορεί το έντυπο της εφορίας να προειδοποιούσε με μεγάλα γράμματα τι θα πρέπει να κάνουν όσοι πήραν κατά λάθος το ειδοποιητήριο, δεν τους προϊδέασε όμως για το μαραθώνιο ταλαιπωρίας που θα τους ανέμενε στις ΔΟΥ επί δύο και πλέον ώρες, για να αποδείξουν πως … δεν είναι ελέφαντες.

Εκατοντάδες άνεργοι σπεύδουν στην εφορία όπου ανήκουν για να επιδείξουν χαρτιά της ανεργίας τους. Αφού στήνονται σε μια τεράστια ουρά, περιμένουν στωϊκά να φτάσουν στο γκισέ, να βγάλουν φωτοτυπία τα δικαιολογητικά τους, να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου και τελικά να καταθέσουν την αίτηση-ένσταση.

Ωστόσο οι υπάλληλοι στο γκισέ τους ενημερώνουν πως τα χαρτιά τους δεν γίνονται αποδεκτά και πως θα πρέπει να καταθέσουν υποχρεωτικά -και μόνο- την βεβαίωση έναρξης της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

Το ίδιο τροπάρι και με τους αναπήρους ή τους ολικά τυφλούς. Αν και αρκετοί έστειλαν λογιστές για τη δουλειά αυτή, όταν ερχόταν η σειρά τους διαπίστωναν πως η ΔΟΥ ζητά βεβαίωση αναπηρίας της Νομαρχίας, και όχι χαρτιά και γνωματεύσεις από το ασφαλιστικό τους Ταμείο (πχ το ΙΚΑ).

Ακόμα όμως και για όσους έγιναν δεκτές οι αντιρρήσεις και τα δικαιολογητικά, η διόρθωση στο εκκαθαριστικό δεν γίνεται επί τόπου από τον έφορο, αλλά οι εφοριακοί υπάλληλοι λένε στους πολίτες να αναμένουν να τους έλθει νέα εκκαθάριση από το ΚΕΠΥΟ.

Επιπλέον υπάρχουν περιπτώσεις π.χ. όπου αποκαλύπτεται ότι το τέλος επιτηδεύματος έπρεπε να καταβληθεί μισό, λόγω διακοπής στην εφορία, ή ότι δεν οφείλεται φόρος και για το ΙΧ λόγω παλαιότητος.

Ωστόσο και στις περιπτώσεις αυτές, οι υπάλληλοι τους συστήνουν 2 επιλογές:

- είτε να πληρώσουν κανονικά το ποσό της οφειλής, όπως αναγράφεται στο εκκαθαριστικό και να αναμένουν εκ των υστέρων μια επιστροφή φόρου από την εφορία (αν και όποτε αυτή τους εγκριθεί)

- είτε να περιμένουν το νέο εκκαθαριστικό για να πληρώσουν το διορθωμένο ποσό, με τη διαφορά όμως ότι θα τους έρθει τον Οκτώβριο, οπότε πάνε εξ ορισμού σε εξόφληση «με δόσεις» και άρα δεν θα έχουν την έκπτωση αν εξοφλήσουν εφάπαξ.

(protothema.gr)