\”Η σημερινή πραγματικότητα για τους νέους, τους ανέργους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους στερείται προοπτικής, θετικού μηνύματος και ελπίδας\” αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, και συνεχίζει…

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό περιβάλλον, οδηγεί σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη φτώχεια.

Τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας που «παρουσιάζονται» ως μονόδρομος για την έξοδο από την οικονομική κρίση- πλήττουν ολοένα και περισσότερο τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, τους Έλληνες Επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες τους μισθωτούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Οι μνημονιακές – κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, όχι απλώς δεν καταφέρνουν να «πιάσουν» τους στόχους και να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά ανανεώνονται συνεχώς, επιβάλλοντας νέα, μονομερή άδικα, οριζόντια και δυσβάστακτα μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολλών, στην περιθωριοποίηση και εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση για τη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών, ειδικά στους χώρους της Υγείας και της Παιδείας, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους και στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες.

Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις Οργανισμών, με μοναδικό γνώμονα τη μείωση του λειτουργικού κόστους, δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα, στρέφονται, ουσιαστικά, κατά του κοινωνικού συνόλου, ενώ παράλληλα ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις στο Δημόσιο, μέσω του νέου απεχθούς θεσμού της εργασιακής εφεδρείας που εφαρμόζεται καταρχήν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εργασιακή εφεδρεία, το νέο απεχθές μηχάνευμα για την έξοδο δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην ανεργία και στο οικονομικό αδιέξοδο . Η επιλογή της ρίψης στον καιάδα και της επιβολής της ανεργίας σε χιλιάδες εργαζόμενους είναι απαράδεκτή από οποιαδήποτε σκοπιά και αν εξεταστεί αφού εκτός από τις προφανείς καταστροφικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους που οδηγούνται στην οικονομική και ηθική εξαθλίωση με απρόβλεπτες διαστάσεις για την κοινωνική συνοχή, δεν πρόκειται να βοηθήσει με κανένα τρόπο στην αντιμετώπιση της παρούσας οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα είναι και βαθύτατα αντισυνταγματικό μέτρο αφού στο κείµενο του άρθρου 22 παρ.1 του Συντάγµατος αναφέρεται ρητά: «η εργασία αποτελεί δικαίωµα και προστατεύεται από το κράτος, που µεριµνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών καθώς και την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού» .

Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι το «μνημόνιο» δεν αποτελεί σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, δεν οδηγεί σε ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, αντίθετα τη βυθίζει στη πιο βαθιά ύφεση που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες οδηγώντας τη δέσμια με τους χειρότερους όρους σε εξωτερικούς παράγοντες που τις αφαιρούν απροκάλυπτα πλέον τα προνόμια της εθνικής κυριαρχίας .

Η όποια πολιτική επιλέγεται σήμερα για την έξοδο από την κρίση πάνω από όλα πρέπει να εδράζεται σε αρχές και κανόνες δικαιοσύνης και ισονομίας. Θα πρέπει να αναζητά τα πραγματικά αίτια στις χρόνιες παθογένειες του λαθεμένου οικονομικού μοντέλου της πλήρους αποβιομηχάνισης της χώρας, της εξάρτησης της γεωργικής παραγωγής σε στρεβλές κατευθύνσεις μη εξαγωγικού χαρακτήρα και στη μονομερή εξάρτηση της εθνικής οικονομίας σε προσφορά υπηρεσιών κυρίως του καταστροφικού για το περιβάλλον αλλά και την οικονομία μαζικού τουρισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook