Σημαντική αύξηση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αύξησης του μέσου όρου ζωής, αλλά και της ευαισθητοποίησης προς τα συμπτώματά της, η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Από τη νόσο πάσχουν σήμερα στην Ελλάδα 160.000 άνθρωποι, στην Ευρώπη 6.000.000 και σε όλο τον κόσμο 26.000.000. Το Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα άνω των 65 ετών, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50.

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ, στις 21 Σεπτεμβρίου, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Πρόκειται για εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης. Το Αλτσχάιμερ συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα αλλά και με γενετικούς, περιβαλλοντικούς και μεταβολικούς παράγοντες, καθώς και με την έλλειψη νοητικής και σωματικής άσκησης. Πιθανοί παράγοντες, που μπορεί να δηλώνουν προδιάθεση στη νόσο, είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, το ιστορικό καρδιακών ή / και εγκεφαλικών επεισοδίων, η παρουσία αρτηριακής υπέρτασης και η ύπαρξη συγγενούς με σύνδρομο Down.

Η πρωτογενής πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι δυνατή προς το παρόν, εφ\’ όσον η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη, όπως επίσης και η οριστική θεραπεία της.

 Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Alois Alzheimer και έκτοτε η επιστημονική κοινότητα καταβάλλει προσπάθειες για να βρεθεί ριζική θεραπεία. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί έως στιγμής εφικτό, μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί στη διάγνωση της νόσου σε πολύ αρχικά στάδια και, συνεπακόλουθα, στην καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook