Η κρισιμότερη, εδώ και 1,5 χρόνο, επαφή της Ελλάδας με τους δανειστές της βρίκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη και η έκβασή της θα κρίνει τη λήψη νέων, επώδυνων για την κοινωνία μέτρων ή, σε περίπτωση ναυαγίου, θα οδηγήσει την Ελλάδα ουσιαστικά σε χρεοκοπία, αφού η έκτη δόση στα μέσα Οκτωβρίου δεν θα πληρωθεί.

Ήδη, μετά τη δραματική εξέλιξη στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, έχει καταστεί σαφές ότι η Τρόικα ζητεί οδυνηρά μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των 2 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αυτή θα «κλειδώσουν» οι οριστικές αποφάσεις και τα σχέδια για:

– σαρωτικές απολύσεις, τουλάχιστον 50.000 εργαζομένων στο ευρύτερο δημόσιο, πιθανότατα όμως και για νεοπροσληφθέντες στο στενό δημόσιο τομέα.

– γενναίες περικοπές στις συντάξεις, που θα γίνουν κλιμακωτά με μεγαλύτερο ψαλίδι στις πιο υψηλές συντάξεις και όσων τις πήραν πρόωρα σε σχετικά νεαρή ηλικία. Σύμφωνα με πληροφορίες το μαχαίρι θα πέσει σε συντάξεις ΔΕΚΟ και δημοσίου, δεν θα μείνουν όμως ανέπαφοι και οι του ιδιωτικού τομέα. Το επιχείρημα που ήδη ακούγεται είναι πως «το δημόσιο συμμετέχει με την τριμερή χρηματοδότηση στην καταβολή των συντάξεων και, άρα, πρέπει να έχει ενεργό λόγο στη διαμόρφωσή τους».

– ίδια τύχη θα έχουν και οι επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου.

– μείωση αφορολογήτου για μισθοσυντήρητους και επιτηδευματίες στις 4000 ευρώ αντί για 8000 ευρώ που ισχύει σήμερα (και έναντι 12000 ως πέρυσι), χωρίς να αποκλείεται και πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου, ειδικά για τους επαγγελματίες. Για τους τελευταίους εξετάζεται και η επαναφορά τωνμ αντικειμενικών κριτηρίων.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης οι αυξήσεις ειδικών φόρων στις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι περικοπές με το ενιαίο μισθολόγιο θα ισχύσουν από 1ης Οκτωβρίου και αναδρομικά.

Πιθανότατα απόψε όπως αναφέρει το protothema.gr, δεν θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις, καθώς για την εξειδίκευση των νέων μέτρων θα συνεδριάσει αύριο στις 11.30 η κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook