Ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πράσινος και πλωτός, αγκυροβολημένος μπροστά από το λιμάνι της Γένοβας, θα παράγει ενέργεια από θερμότητα καίγοντας σπόρους ενός μη βρώσιμου φυτού, της γιατρόφας (Jatropha curcas).

Το πιλοτικό πείραμα του προγράμματος «Τρίτων», το οποίο ξεκίνησε ο όμιλος Europam, θα πραγματοποιηθεί στη Γένοβα, το κύριο λιμάνι της Ιταλίας και το πρώτο που αποκτά ένα ενεργειακό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει σταδιακή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών με παράλληλη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, όχι μόνο στο λιμάνι, αλλά και στις καλλιέργειες της γιατρόφας. Σύμφωνα με τα Νέα, ανεμογεννήτριες θα στηθούν στον εξωτερικό κυματοθραύστη του λιμανιού, ηλιακοί συλλέκτες θα τοποθετηθούν στις σκεπές όλων των καταστημάτων. Τα αγκυροβολημένα πλοία δεν θα χρειάζεται να έχουν αναμμένες τις μηχανές τους, καθώς θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό και δεν θα χρειάζεται να το παράγουν. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, εκπονείται επίσης ένα πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από την κίνηση των κυμάτων.

Στο κέντρο του παλιού λιμανιού θα βρίσκεται ο «Τρίτωνας», ένας νέας γενιάς ηλεκτροπαραγωγός σταθμός που θα είναι αγκυροβολημένος και θα τροφοδοτείται για να παράγει ενέργεια με τους σπόρους της γιατρόφας. Πρόκειται για ένα δηλητηριώδες φυτό, το οποίο καλλιεργείται οπουδήποτε ακόμη και σε σχετικά άγονα εδάφη, θέλει ελάχιστο νερό και περιέχει ως και 40% έλαιο (από τις υψηλότερες περιεκτικότητες μεταξύ των φυτών που χρησιμοποιούνται για παραγωγή βιοκαυσίμων). Το λάδι αυτό θα αποτελέσει το καύσιμο του «Τρίτωνα». Η εγκατάσταση στη Γένοβα μπορεί να εξαχθεί και σε άλλα λιμάνια της Ιταλίας και του εξωτερικού, δεδομένου ότι καταλαμβάνει περίπου 3.000 τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου χώρου, έναντι των 50.000 τετραγωνικών μέτρων που καταλαμβάνει μια συμβατική χερσαία εγκατάσταση.

Η επικείμενη έναρξη του προγράμματος θα αποκαλύψει επίσης το δίκτυο των βιομηχανικών και εμπορικών σχέσεων που συνδέονται με τον ηλεκτρικό σταθμό. Πράγματι, αν για την κατασκευή του «Τρίτωνα», που είναι απ\’ όλες τις πλευρές ένα πλοίο, χρησιμοποιήθηκε ο όμιλος Gin, ο οποίος ενώνει τα ναυπηγεία Mariotti και San Giorgio της Γένοβας, για το «καύσιμο» έχει ήδη προκριθεί ο τερματικός σταθμός Saar του λιμανιού, πρώτος στη Μεσόγειο όσον αφορά τη διάθεση φυτικών ελαίων και ζωικών λιπών. Ο «Τρίτωνας» πρόκειται να αγκυροβολήσει μπροστά από τον Saar, ώστε να τροφοδοτείται γρήγορα και σταθερά με το λάδι από τους σπόρους της γιατρόφας. Και για να υπάρχει επαρκής ποσότητα του «καυσίμου», σε μια επαρχία της Βραζιλίας τέθηκε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που εγγυάται εργασία στον αγροτικό πληθυσμό μέσω μιας σειράς καλλιεργειών, καθεμιά από τις οποίες έχει έκταση 250.000 στρεμμάτων και είναι σε θέση να παράγει 50.000 τόνους σπόρων τον χρόνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook