Εδώ και τρεις αιώνες ζουν μακριά από τους τεχνολογικούς πειρασμούς και τις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Αυτό εξηγεί γιατί μετακινούνται με άμαξες αντί για αυτοκίνητα, γιατί δεν χρησιμοποιούν τηλέφωνο, δεν βλέπουν ποτέ τηλεόραση και… πέφτουν σπανιότατα στην ανάγκη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Αμις υπακούουν στους δικούς τους κανόνες, μένουν πιστοί στην ασκητική ζωή που επιτάσσει από το μακρινό 1693 η θρησκεία τους, όταν οι πρόγονοί τους ζούσαν ακόμη σε περιοχές της Ελβετίας, της Γερμανίας και της Αλσατίας πριν μεταναστεύσουν οι επόμενες γενιές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο που, καμιά φορά, οι κανόνες των Αμις συγκρούονται με τους ομοσπονδιακούς κανόνες των ΗΠΑ. Κι όταν οι «ορθόδοξοι» επιμείνουν στην πιστή τήρηση, ο μόνος δρόμος που απομένει στις αμερικανικές Αρχές είναι η σύλληψη και η φυλάκιση.

Αυτό συνέβη, σύμφωνα με άρθρο στα Νέα, σε εννέα μέλη της κοινότητας που αρνούνταν πεισματικά να τοποθετήσουν ανακλαστικά τρίγωνα στις άμαξές τους όπως επιβάλλουν οι λόγοι ασφαλείας. Αιτία της άρνησης είναι το γεγονός ότι για τους Αμις τα έντονα χρώματα δεν συνάδουν με μια ευλαβική ζωή. Αρα το φωσφορίζον πορτοκαλί απαγορεύεται. Η δικαστίνα Ντέμπορα Κρουκ διέταξε την κράτησή τους. Πάντως, οι Αρχές των φυλακών έκαναν μια εξαίρεση στην περίπτωσή τους: αντί για τις πορτοκαλί φόρμες που φορούν οι κρατούμενοι στις ΗΠΑ, στους εννέα Αμις επιτράπηκε να φορέσουν τα σκουρόχρωμα ρούχα τους.

Τα ανακλαστικά τρίγωνα είναι η τελευταία από μια σειρά «πολέμων» ανάμεσα στη θρησκευτική κοινότητα των Αμις και στην αμερικανική πολιτεία. Οι Αμις πείστηκαν μετά κόπων και βασάνων τη δεκαετία του 1970 ότι τα παιδιά τους πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο μέχρι τα δεκάξι τους χρόνια, όπως ορίζουν οι κανόνες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είκοσι χρόνια νωρίτερα είχαν παλέψει με όλες τις δυνάμεις για να μην εκσυγχρονίσουν το σύστημα αρμέγματος για να είναι πιο ασφαλές το γάλα που πίνουν. Οπως φαίνεται, τα ανακλαστικά τρίγωνα είναι μια ακόμη μάχη καταδικασμένη να χαθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook