Νέες αναταράξεις προκαλεί το πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και υπουργοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εφαρμογή αυτών των παρεμβάσεων. Στον αντίποδα, άλλα κυβερνητικά στελέχη που υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης αυτών των αποφάσεων.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σ.Ξυνίδης δεν δίστασε να πει: «Ηρθε η ώρα του λογαριασμού για όλους. Δεχόμαστε, μέχρι και το γιαούρτωμα, καθώς είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί».

Σε άλλο κλίμα, όπως αναφέρει το in.gr, η τοποθέτηση της πρώην υπουργού Λ.Κατσέλη στον ραδιοφωνικό σταθμό, η οποία σημείωσε πως το μέτρο της εφεδρείας -όπως προκειται να εφαρμοστεί- είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, καθώς το τελικό όφελος τους, θα είναι μηδαμινό αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι υπάλληλοι εν εφερδρεία θα συνεχισουν να επιβαρύνουν το δημόσιο μέσα απο τα ασφαλιστικά ταμεία ή τον ΟΑΕΔ.

Ακόμη, η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε την εκπλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανέφικτη και επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλαπλές εμπλοκές γιατί ούτε η κυβέρνηση μοιάζει ικανή να εφαρμόσει νέα μέτρα ούτε η κοινωνία να τα αποδεχτεί.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π.Οικονόμου, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να μην ακούσουν τις \”σειρήνες\”, και να καταβάλουν το τέλος ακίνητης περιουσίας.

«Υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο, ορισμένα μέτρα του οποίου δεν έχουν υλοποιηθεί, και σε αντικατάσταση αυτών ψηφίζεται το έκτακτο τέλος στη Βουλή. Αν υλοποιηθεί αυτό το μέτρο στον αναμενόμενο βαθμό, δεν χρειάζονται άλλα μέτρα» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κλείσει η συζήτηση περί χρεοκοπίας και «μετά το Νοέμβριο ανοίγει η δυνατότητα για ριζική μείωση του χρέους». Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφισμάτων.

Την Τρίτη, ο βουλευτής Ιωαννίνων Αθ.Οικονόμου προανήγγειλε στον Βήμα 99,5 ότι θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπέρ της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει η χώρα την πτώχευση. Αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν ασθμαίνοντες στις εκλογές του 2009 συσπειρώνονται κατά των εκλογών καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγούν.

Προειδοποιήσεις για «κόκκινες γραμμές» απηύθυναν διάφοροι βουλευτές στον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β.Έξαρχο. Μολονότι υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει βουλευτής που θα καταψηφίσει κρίσιμο νομοσχέδιο και θα ανοίξει το δρόμο για να πέσει η κυβέρνηση, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί σε νομοσχέδια μικρότερου βεληνεκούς, όπως π.χ. αυτό για την εξυγίανση της ΕΡΤ, το οποίο απειλούν να καταψηφίσουν πέντε βουλευτές μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Παράλληλα, ο βουλευτής Τρικάλων Χρ.Μαγκούφης δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι αν η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΙΓΜΕ θα το καταψηφίσει και πρόσθεσε ότι σκέφτεται ακόμα και να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook