Συμβουλές για τη σωστή επένδυση των χρημάτων του, παρείχε ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Αλληλογραφία που βρέθηκε στην Τρίπολη έφερε στο φως τις λεπτομέρειες δύο μυστικών ταξιδιών που είχε πραγματοποιήσει ο Μπλερ για να συναντήσει τον Καντάφι λίγους μήνες πριν την αποφυλάκιση του βομβιστή του Λόκερμπι.

Τώρα αποκαλύπτεται και τρίτη επίσκεψη του Μπλερ στη Λιβύη, με επιστολή στην οποία ευχαριστούσε τον Καντάφι για τη φιλοξενία του, γνωστοποιώντας του ταυτόχρονα ότι γνωρίζει κάποια «καλά, αξιόλογα έργα για επενδύσεις».

Η αποκάλυψη ότι ο Μπλερ είχε μεταβεί δύο φορές στη Λιβύη με το ιδιωτικό τζετ του Καντάφι – τον Ιούνιο του 2008 και τον Απρίλιο του 2009 – όταν το καθεστώς απειλούσε να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με το Λονδίνο αν ο Αμπντελασέτ Αλ Μεγκράχι παρέμενε στις βρετανικές φυλακές – προκάλεσε την αντίδραση των συγγενών των θυμάτων του Λόκερμπι, οι οποίοι κατηγορούσαν τον πρώην πρωθυπουργό ότι ο βομβιστής αποφυλακίστηκε με αντάλλαγμα το πετρέλαιο.

Η αποκάλυψη για τη τρίτη επίσκεψη του Μπλερ στη βορειοαφρικανική χώρα, τον Φεβρουάριο του 2008, εγείρει νέα ερωτηματικά για τις σχέσεις του με τον λίβυο ηγέτη. Στην επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός γράφει στον Καντάφι: «Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Λιβύη και που βρήκατε τον χρόνο να με δεχθείτε. Εκτίμησα και απόλαυσα βαθιά τη μακρά συζήτησή μας».

Την ίδια περίοδο έστειλε επιστολές προς τον τότε πρωθυπουργό της Λιβύης Μπαγκντάντι Αλ Μαχμούντι, καθώς και προς τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Αμπντουλχαφίντ Αλ Ζουλαϊτίνι, με την οποία τον ευχαριστούσε που «διευκόλυνε τη συνάντησή του με τον Ηγέτη». Ο Μπλερ αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον Καντάφι μετά την αποχώρησή του από τον βρετανικό πρωθυπουργικό θώκο το 2007.

Η αποκάλυψη για τη τρίτη συνάντηση πυροδοτεί εκ νέου τις φήμες που θέλουν τον Μπλερ να εργάστηκε παρασκηνιακά για την αποφυλάκιση του βομβιστή του Λόκερμπι. Μετά την αποχώρησή του από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπλερ κέρδισε πακτωλό χρημάτων από ομιλίες και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως στη JP Morgan, ενώ διατηρεί και την φιλανθρωπική οργάνωση Africa Governance Initiative για την Αφρική. Εκπρόσωπος του Μπλερ δήλωσε ότι ο βρετανός πολιτικός «δεν ζήτησε ούτε έλαβε ποτέ χρήματα από τον Καντάφι ή τη λιβυκή οργάνωση για οποιουδήποτε είδους εργασίες στην Αφρική ή για το φιλανθρωπικό του έργο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook