Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου κανόνισε ο εισαγγελέας κ. Νίκος Μαρκάκης να έρθουν από το ΥΕΝ ειδικοί, για την τελευταία φάση της ανέλκυσης πυρομαχικών από τον Αλμυρό Ποταμό. Οι ειδικοί δεν είναι… επιστήμονες, αλλά βατραχάνθρωποι από την Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, μέλη της οποίας έχουν ασχοληθεί πολλές φορές με τέτοιες επιχειρήσεις.
 
Οι ίδιοι ήταν, μάλιστα, που στο παρελθόν είχαν προβεί σε ανέλκυση πυρομαχικών από τον ίδιο τον Αλμυρό, κάνοντας την εκτίμηση ότι, «αν και πολλά από τα πυρομαχικά που εντοπίστηκαν φαίνονται οξειδωμένα, θεωρούνται στο σύνολό τους ενεργά και άκρως επικίνδυνα». Εμφανίζονται, μάλιστα, να έχουν αναφέρει στον κ. Μαρκάκη πως αν (ο μη γένοιτο) γίνει μεγάλος σεισμός στην περιοχή, τα πυρομαχικά στο βυθό του Αλμυρού είναι ικανά να προκαλέσουν τραγωδία αντίστοιχη με εκείνη της ναυτικής βάσης \”Ευάγγελος Φλωράκης\” στην Κύπρο.
 
Ο κ. Μαρκάκης, πριν αναχωρήσει από το Ηράκλειο για την ανάληψη της θέσης του αντιεισαγγελέα Εφετών Δυτικής Κρήτης, ήθελε να τελειώσει τη δουλειά στον Αλμυρό. Χθες μάλιστα έφυγαν και τα σχετικά έγγραφα από το γραφείο του προς το ΥΕΝ…

Ο κίνδυνος

Ο βυθός του Αλμυρού κρύβει πολλές επικίνδυνες εκπλήξεις. Δεκάδες βλήματα, απομεινάρια της κατοχικής περιόδου, είναι διάσπαρτα εκεί. Άλλα είναι σφηνωμένα ανάμεσα σε βράχους και άλλα πυρομαχικά φαίνονται τη μια στιγμή και την άλλη όχι, εξαιτίας της λάσπης που κατεβάζει το ποτάμι.
Τα μέλη της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών την προηγούμενη φορά που καταδύθηκαν στο φράγμα του Αλμυρού είχαν βρεθεί μπροστά σε ένα ολόκληρο φορτίο από βλήματα που τα γερμανικά στρατεύματα έριξαν εκεί κατά την αποχώρησή τους από την Κρήτη. Είχαν δει και μια ερπύστρια, κάτι που τους είχε κάνει να υποπτεύονται ότι κάποιο τανκ είχε πέσει μέσα στον Αλμυρό.

Νέα Κρήτη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook