Το κατώφλι του πατρικού του σπιτιού στο Γαλατά Χανίων πέρασε σήμερα εμφανώς συγκινημένος ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο αγωνιστής μουσικοσυνθέτης, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Χανίων Μανόλη Σκουλάκη, μέλη του παγκρήτιου συλλόγου Φίλων του, στελέχη του δήμου και συνεργάτες του, επισκέφθηκε το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, ξαναφέρνοντας στο μυαλό του μνήμες από το παρελθόν, περασμένων εποχών, που σημάδεψαν διαφορετικές αγωνίες, ελπίδες και όνειρα.

\"\"   \"\"


Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Δήμου Χανίων προκειμένου να μετατραπεί το πατρικό του σπίτι σε μουσείο. 

Υπενθυμίζεται πως το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά, αγοράστηκε από τον πρώην δήμο Νέας Κυδωνίας (επι δημαρχίας Μανώλη Σταματάκη) και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έναντι 200 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να μετατραπεί σε μουσειακό χώρο όπου θα υπάρχουν αντικείμενα που έχουν σχέση με την παρουσία της οικογένειας Θεοδωράκη στο Γαλατά, αλλά κυρίως να αποτελέσει και έναν χώρο μελέτης για το έργο του μουσικοσυνθέτη και του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη.

\"\"

Μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερόμενος στον αδελφό του τόνισε πως ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος και έκανε ένα σημαντικότατο έργο καθώς τα τραγούδια τους στίχους των οποίων έγραψε ο Γιάννης και μελοποίησε ο Μίκης (όπως η Όμορφη πόλη) τραγουδιώνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για τον λόγο αυτό ζήτησε το μουσείο να μην είναι αφιερωμένο στον ίδιο αλλά και στον αδελφό του και όπως είπε χαρακτηριστικά θα μπορεί να ονομαστεί Μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη.

Ο κ. Σκουλάκης δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή των Χανίων θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ενταχθεί στα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού το έργο μετατροπής της οικίας Θεοδωράκη σε Μουσείο.

\"\"   \"\"

Στην διάρκεια της παραμονής του στο πατρικό του σπίτι, ο Μίκης Θεοδωράκης, μαζί με φίλους και συγχωριανούς, θυμήθηκε παλιές ιστορίες, απο την διαμονή αλλά και τις κατα καιρούς επισκέψεις στο πατρικό του σπίτι, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Χανίων Μ.Σκουλάκη και τον πρώην δήμαρχο Νέας Κυδωνίας Μ.Σταματάκη, αλλά και όλους όσοι συντέλεσαν στο να προωθηθεί η ιδέα διάσωσης του σπιτιού και μάλιστα έδωσε και ιδέες για τον εμπλουτισμό του μουσείου με υλικό.

Στον κ. Θεοδωράκη παρουσιάστηκε από τον αρχιτέκτονα – μελετητή κ. Μαυρακάκη η προμελέτη μετατροπής της οικίας σε μουσειακό – εκθεσιακό χώρο, όπως έχει εκπονηθεί από μελετητική ομάδα ιδιωτών αρχιτεκτόνων, καθώς και τα σχέδια για την ολοκλήρωση της προμελέτης και την έναρξη του έργου.

Σύμφωνα με την προμελέτη, το σπίτι θα μετατραπεί σε μουσειακό – εκθεσιακό χώρο, όπου θα υπάρχουν αντικείμενα, που έχουν σχέση με την παρουσία της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, σημαντικά βιβλία, καθώς επίσης σε τμήμα της οικίας θα πραγματοποιούνται σεμινάρια.

\"\"   \"\"

Να σημειωθεί πως ο πατέρας του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, ήταν δικηγόρος και υπηρετούσε στο υπ.Εσωτερικών ως στέλεχος Νομαρχιών σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα όπου μετατίθετο αναλόγως με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Μετά την Γερμανική κατοχή η οικογένεια Θεοδωράκη εγκαταστάθηκε στο σπίτι στον Γαλατά, πλην του Μίκη, ο οποίος λόγω του ότι ήταν στην αντίσταση και ως αριστερός εδιώκετο και είχε εξοριστεί.

Το 1949, για πρώτη φορά, ο Μίκης Θεοδωράκης καταφέρνει να ενωθεί με την οικογένειά του στον Γαλατά, όπου, ουσιαστικά διέμενε, μέχρι το 1952 όταν έφυγε για Αθήνα λόγω των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του και στην συνέχεια για Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του.

\"\"

(Ο Μίκης με τον πατέρα και την μητέρα του στον κήπο του σπιτιού στον Γαλατά).

Όμως στο σπίτι του Γαλατά επέστρεφε συχνά τα καλοκαίρια, ενώ σε αυτό διέμενε μέχρι τον θάνατό του, ο αδελφός του ποιητής και δημοσιογράφος Γιάννης Θεοδωράκης, όπου και είχε εμπνευστεί πολλά τραγούδια που μελοποίησε ο Μίκης.

\"\"
(Ο Μίκης με την κόρη του κατα την σημερινή επιστροφή στο πατρικό σπίτι)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook