Αισιοδοξία ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις προτάσεις για τη νέα δομή του EFSF, εξέφρασε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης του FDP, Philipp Roesler σε συνέντευξή του στο CNBC.

Όπως τόνισε ο Roesler, «θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι όλες οι χώρες που βρίσκονται στην ευρωζώνη, θα παραμείνουν σε αυτή. Επίσης, θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι αυτές οι χώρες θα ανακτήσουν την οικονομική τους ισχύ».

Ως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία θα δεχθεί και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από το διευρυμένο EFSF. Η ανάκαμψη της χώρας από την κρίση του 2008 ήταν πολύ πιο ισχυρή από ό,τι στο μεγαλύτερο τμήμα της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «έχουμε διευκρινίσει ότι θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρωζώνης, αλλά προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε για να επαναφέρουμε την οικονομική ανταγωνιστικότητα σε αυτές τις χώρες».

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, ακόμη ότι «είναι βασικό το να βάλουμε το εθνικό μας κοινοβούλιο να καταστήσει πιο αποτελεσματικό το EFSF ώστε να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να σταθεροποιήσουμε το ευρώ».

Απέρριψε επίσης την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «οι συνθήκες δεν επιτρέπουν καν μια τέτοια πιθανότητα».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να ανακτήσουμε την οικονομική ισχύ της Ελλάδας», κατέληξε.