Οι Οργανισμοί Ανάπτυξης Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ) , βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνάντησης, που είχε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ.Θανάση Καρούντζο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr, θέμα της συνάντησης ήταν η αποφασισμένη και από τα ΔΣ συγχώνευση των δύο Οργανισμών.

Όμως οι ραγδαίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για δραματικές περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γεννούν βάσιμες υποψίες πως τίθεται πλέον το ζήτημα της κατάργησης των ΟΑΔΥΚ ΟΑΝΑΚ αντί για την συγχώνευση.

Οι ανησυχίες αυτές, αυξάνουν και πληθαίνουν εν όψει και της ανακοίνωσης των νέων μέτρων αλλά και της πρόθεσης της κυβέρνησης να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της Τρόικα.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες του Flashnews.gr, το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας των συγχωνευμένων δύο Οργανισμών, συζητήθηκε και στην συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, το απόγευμα της Τρίτης 21/9.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης και για «πιέσεις» προς τον κ.Καρούντζο και τον Περιφερειάρχη κ.Σταύρο Αρναουτάκη, προκειμένου να προχωρήσει η κατάργηση των δύο αυτών Οργανισμών.

Μοχλός στις πιέσεις αυτές, αποτελεί , όχι μόνο η οικονομική κατάσταση, αλλά και η επικείμενη ίδρυση της «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.» η οποία – ως γνωστόν – θα αναλάβει κυρίως το θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αλλά και του υπόλοιπου οδικού δικτύου.

Όμως στο αρχικό καταστατικό της εταιρείας οριζόταν σαφώς ότι στους σκοπούς της ήταν και :

«γ) Η παροχή προς τρίτους έναντι ανταλλάγματος συμβουλευτικών υπηρεσιών σχεδιασμού, μελέτης, κατασκευής, λειτουργίας, συντήρησης, εκμετάλλευσης και διαχείρισης υποδομών και δικτύων μεταφορών και επικοινωνιών.

ε) Η συμβολή στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία των φυσικών πόρων και του δομημένου περιβάλλοντος της Κρήτης και των λοιπών νησιωτικών περιοχών της χώρας, σε ευρύ χρονικό και οικονομικό πλαίσιο με την εφαρμογή ολοκληρωμένης δέσμης παρεμβάσεων περιφερειακού χαρακτήρα. Ειδικότερα και σε βραχύτερο χρονικό ορίζοντα, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των περιοχών αυτών με αξιοποίηση των πόρων του ΕΣ Π Α.»

Σύμφωνα λοιπόν με γνωρίζοντες το τι συμβαίνει, και στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών και καταργήσεων Οργανισμών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ,οι υποστηρικτές της κατάργησης των δύο Οργανισμών, ισχυρίζονται ότι αντί να υπάρχουν στην Κρήτη η «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ» και ο «Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης», θα ήταν δυνατόν να καταργηθούν οι ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ και η νέα εταιρεία να στελεχωθεί από τους εργαζομένους των δύο Οργανισμών, αναλαμβάνοντας και την διαχείριση των υδροαρδευτικών έργων, μαζί με την οδοποιία για την οποία θα υπάρχει ενίσχυση, από στελέχη της «Εγνατία ΑΕ».

Ουσιαστικά γίνεται λόγος για απορρόφηση των ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ απο τις \”Υποδομές Κρήτης ΑΕ\” με τους εργαζόμενους να διασφαλίζουν την εργασία τους και με την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΟΑΔΥΚ στα Χανιά, όπου θα είναι και η έδρα της εταιρείας, με παράρτημα στο Ηράκλειο όπου είναι οι εγκαταστάσεις του ΟΑΝΑΚ.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως χθες Τρίτη 20/9 έληξε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου της «Υποδομές Κρήτης ΑΕ».

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook