«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στο επίκεντρο των κερδοσκοπικών πιέσεων» και πρόσθεσε: «Μόλις οι αγορές πειστούν ότι το ελληνικό πρόβλημα έχει επιλυθεί μόνιμα θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης για τις άλλες χώρες» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Rundschau».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα δε λάβει περαιτέρω βοήθεια και χρεοκοπήσει, είπε ότι «πρέπει να μιλάει κανείς για όλα τα ενδεχόμενα. Μια κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για όλα, αλλά δεν πρέπει να κάνει εικασίες δημοσίως για όλα».

Αναφερόμενος στις αγορές σημείωσε ότι «οι αγορές είναι όπως όλα τα ανθρώπινα πράγματα αμφιλεγόμενες. Η οικονομία της αγοράς ενδιαφέρεται όπως κανένα άλλο σύστημα για τη ευημερία. Αλλά οι αγορές χρειάζονται όρια και κανόνες. Χωρίς αυτούς του κανόνες κάθε φιλελεύθερη διευθέτηση βρίσκεται σε κίνδυνο να αυτοκαταστραφεί».

«Το πρόβλημα είναι το εξής: ότι η οικονομική πολιτική είναι κοινοτικοποιημένη, όχι όμως η δημοσιονομική πολιτική. Γι΄ αυτό χρειαζόμαστε θεσμικές αλλαγές ώστε να σταθεροποιήσουμε μόνιμα το ευρώ. Και οι αγορές διερωτώνται με εντεινόμενο τρόπο, εάν οι δυτικές δημοκρατίες είναι σε θέση να χειριστούν (την κατάσταση) αποτελεσματικά. Δεν πρέπει να περάσουμε από μια κρίση της αγοράς σε μια κρίση των δημοκρατικών θεσμών μας», συμπλήρωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο ερώτημα, εάν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση αν δεν καταφέρει στην επικείμενη ψηφοφορία για το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF να εξασφαλίσει τη δική της πλειοψηφία, ο κ.Σόιμπλε απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πρόβλημα μόνο για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ. «Έχουμε πλειοψηφία 80% γι΄ αυτό το νόμο στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Για ένα τόσο δύσκολο ζήτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, είναι φυσικό να υπάρχουν συνάδελφοι στα αδελφά κόμματα (CDU/CSU) που έχουν δυσκολίες να το ψηφίσουν... Εάν δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα από το εάν η πλειοψηφία στις 29 Σεπτεμβρίου θα κυμανθεί στο 80 ή το 85%, τότε η χώρα πάει καλά».