Ένα από τα σημαντικότερα επαγγελματικά γεγονότα στον χώρο της διεθνούς κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα αποτελέσει η διεθνής συνάντηση Cruise & Tourism – The Cruise Industry Summit που θα πραγματοποιηθεί στις 3 & 4 Οκτωβρίου 2011 στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Candia Maris Resort & Spa.

Η Κρήτη, το γεωγραφικό και πολιτιστικό κέντρο της Μεσογείου, ένας από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου και κορυφαίος για την χώρα μας, θα υποδεχθεί το σημαντικό αυτό γεγονός που έρχεται για να δώσει τις απαντήσεις που περιμένουν όλοι οι εμπλεκόμενοι της μεγάλης βιομηχανίας της διεθνούς κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, ειδικά στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διερχόμαστε.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας των οργανωτών της συνάντησης, του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Κρήτης και της εταιρείας διοργάνωσης συνεδρίων New Genesis, είναι αφενός η σημαντικότητα των ξένων συμμετεχόντων τόσο από τον χώρο της διεθνούς κρουαζιέρας, του θαλάσσιου τουρισμού, όσο και από καθιερωμένους προορισμούς κρουαζιέρας της περιοχής και αφετέρου η δυνατότητα που προσφέρεται για κατ’ιδίαν συναντήσεις όλων των συνέδρων (Οργανισμοί Λιμένων/Λιμενικά Ταμεία, Αυτοδιοίκηση, κλπ) με τους ξένους συμμετέχοντες.

‘Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά την οργάνωση του Λιμένα Ηρακλείου και των τοπικών φορέων για την προσέλκυση της κρουαζιέρας. Ήδη έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την λειτουργία του Λιμένα Ηρακλείου σαν Home Porting για το 2013 και συνεχίζουμε με την δημιουργία του πρώτου cluster για την κρουαζιέρα με την συμμετοχή οργανισμών λιμένων και Λιμενικών Ταμείων με στόχο την προβολή σε τουριστικές αγορές-πελάτες κρουαζιέρας, σε εταιρείες κρουαζιέρας, καθώς επίσης και για αναζήτηση συνεργιών’, δήλωσε ο κος Ιωάννης Μπρας Δ/νων Σύμβουλος του Ο.Λ.Η. και οικοδεσπότης του διεθνούς συνεδρίου Cruise & Tourism Summit.

‘Δείγμα της σοβαρότητας και του ενδιαφέροντος της πρωτοβουλίας μας αυτής, είναι και η θετική ανταπόκριση που είχαμε από διεθνούς φήμης εισηγητές-ανώτατα στελέχη εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων όπως οι κ.κ. Gianni Onorato, Πρόεδρος της of Costa Cruises, John Tercek Αντιπρόεδρος Royal Caribbean Cruise Line και N. Palomba ανώτατος εκτελεστικός σύμβουλος στα θέματα λειτουργιών της MSC Cruises’, δήλωσε η κα Δέσποινα Μελέντη, Γενική Διευθύντρια της New Genesis διοργανώτριας εταιρείας του συνεδρίου.

‘Η συνεργασία μεταξύ Λιμένων και Μαρινών, ο δημιουργικός ανταγωνισμός και η εφαρμογή κοινών τουριστικών πακέτων είναι οι άξονες του πλαισίου της Ελληνοτουρκικής συνεργασίας που προωθεί το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο’, δήλωσε μεταξύ των άλλων ο κος Κουτσίκος Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

‘Η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η προώθηση των αναγκαίων ιδιωτικοποιήσεων, την δημιουργία του αναγκαίου νομικού πλαισίου, η αποφυγή των περιττών επιβαρύνσεων που αποθαρρύνουν την ανάπτυξη, είναι μεταξύ των άλλων οι στόχοι της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας’, δήλωσε ο κος Παππάς, Ταμίας της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος.

‘Οι αφίξεις transit επιβατών αυξήθηκαν κατά 25% αλλά οι αφίξεις των home porting επιβατών μειώθηκαν 8% γεγονός που θα πρέπει να προβληματίζει όλους τους εμπλεκόμενους της κρουαζιέρας και ειδικά την Πολιτεία που δεν έχει ακόμη αποφασίσει την προώθηση της πλήρους άρσης του cabotage. Επιπλέον, ο Σ.Ε.Ε.Ν. προωθεί μέσω προτάσεων προς την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τον χειμερινό τουρισμό κρουαζιέρας, την οργάνωση των λιμένων και φυσικά την εφαρμογή νέου αναπτυξιακού νομοθετικού πλαισίου που να συμπεριλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό των κροαυζιεροπλοίων’, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κος Μιχάλης Λάμπρου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εταιρειών Επιβατηγού Ναυτιλίας.

‘Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ yachting και κρουαζιέρας αλλά φυσικά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά προς όφελος της τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας μας ειδικά τις κρίσιμες στιγμές που διερχόμαστε. Θα πρέπει να αντιληφθεί η Πολιτεία ότι χάνονται τεράστιοι πόροι από την φυγή των σκαφών τουρισμού στις γείτονες χώρες, λόγω ενός αναποτελεσματικού αναπτυξιακού και φοροεισπρακτικού πλαισίου. Επιπλέον, η βελτίωση των υποδομών των μαρινών με ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική είναι αναγκαία για να αποφευχθείο μαρασμός του κλάδου που υποφέρει λόγω των ανακολουθιών της Πολιτείας την τελευταία πενταετία’, δήλωσε ο κος Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού.

Τέλος, την συνέντευξη τύπου χαιρέτισε και ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κος Γιώργος Νικητιάδης με μήνυμά του.

Ο Τουρισμός, ο Θαλάσσιος Τουρισμός και η προσέλκυση της διεθνούς κρουαζιέρας αποτελεί για την Ελλάδα τον μοναδικό βιώσιμο εξαγωγικό πόρο που μπορεί να δώσει αναπτυξιακές προοπτικές σε ένα μεγάλο φάσμα οικονομικών και κοινωνικών κλάδων και τομέων που επηρεάζει. Παράλληλα, η διεθνής κρουαζιέρα αναπτύσσεται με αυξητικούς χρόνο με τον χρόνο ρυθμούς ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου και θα πρέπει η χώρα μας και οι δυνητικοί προορισμοί που μπορούν να υποδεχθούν και φιλοξενήσουν την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό να προετοιμασθούν καταλλήλως και να γνωρίσουν τις απαιτήσεις και τον τρόπο οργάνωσής τους.

Λεζάντα Φωτογραφίας: Στο πάνελ της Συνέντευξης Τύπου συμμετείχαν οι (από αριστερά) κ.κ. Αντώνης Στελλιάτος Πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ, Μιχάλης Λάμπρου εκπρόσωπος του ΣΕΕΝ, Παππάς Ταμίας της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος και Κουτσίκος Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, πλαισιωμένοι από τον κο Ιωάννη Μπρα Δ/νοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Η., την κα Δέσποινα Μελέντη Γενική Δ/ντρια της New Genesis και τον κο Χρήστο Νικολαίδη, Επιστημονικό Σύμβουλο του συνεδρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook