Στην ανάγκη επείγουσας ενίσχυσης των κεφαλαίων ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών αναφέρεται το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report) που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν επείγοντως τα κεφάλαια τους, ώστε να προφυλαχθούν από τις δευτερογενείς επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Υπογραμμίζεται δε πως εάν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να υπάρξουν εθνικά δίκτυα ασφαλείας για τη διάθεση των κεφαλαίων.

Ακόμη, τονίζεται ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα έχουν αυξηθεί λόγω της αναταραχή στη ζώνη του ευρώ, της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ και των ανησυχιών για τις κεφαλαιακές ελλείψεις των τραπεζών. Διατυπώνεται δε η προειδοποίηση πως ο χρόνος για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αδυναμιών εξαντλείται.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, η κρίση χρέους από το 2010 ώς σήμερα κόστισε περίπου 200 δισ. ευρώ στις τράπεζες της ΕΕ, ενώ εάν αθροιστεί και η πτώση των αξιών των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών οι δυνητικές ζημιές αγγίζουν τα 300 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον για την παρουσίαση της έκθεσης, ο Χοσέ Βίνιαλς -οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής νομισματικής και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ- ξεκαθάρισε πως το μέγεθος αυτό δεν αντιπροσωπεύει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Τέλος, στην έκθεση αναδεικνύονται οι πολιτικές πτυχές της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και σημειώνεται πως οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης εξακολουθούν να διαφωνούν με τα προγράμματα διάσωσης αδύναμων κρατών.