Μετά από αλλεπάλληλες αποφάσεις των Ειρηνοδικείων Κρήτης, προς όφελος των υπερχρεωμένων καταναλωτών, η ΕΠΚΧΑΝ δίνει τις συμβουλές της για τα  \”υπερχρεωμένα νοικοκυριά\” με τα ακόλουθα:

Τι δυνατότητα προσφέρει ο ν3869/2010 στον δανειζόμενο

Παρέχει την δυνατότητα, της ρύθμισης των χρεών του δανειζομένου, με απαλλαγή από αυτά, κατά την κρίση του Δικαστηρίου.

Ποιοί δανειολήπτες ωφελούνται

Όλοι ,εκτός εκείνους που έχουν Πτωχευτική ιδιότητα ,δηλαδή είναι έμποροι. Επίσης δεν εντάσσονται μέλη Ο.Ε, Ε.Ε

Ποια δάνεια εντάσσονται

Εντάσσονται όλα εκτός
α)εκείνα που έχουν αναληθείς το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης για την έναρξη της διαδικασίας
β)που προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο,διοικητικά πρόστιμα,χρηματικές ποινές,φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, τέλη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εισφορές προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προστατεύεται η κύρια κατοικία του οφειλέτη;

Η κύρια κατοικία προστατεύεται εφόσον ζητήσει ο δανειολήπτης την προστασία της με πρόταση στο δικαστήριο. Δε χωρεί αυτεπαγγέλτως και η εξαίρεση προϋποθέτει ότι η κύρια κατοικία πρέπει να έχει ορισμένα κρίσιμα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα:

Ποια κατοικία θεωρείται κύρια

Ως τέτοια χαρακτηρίζεται η κατοικία εκείνη που χρησιμεύει για την κάλυψη των βασικών αναγκών του οφειλέτη και της οικογένειας του.Επομένως ,δεν περιλαμβάνεται τυχόν, υπάρχουσα δεύτερη κατοικία του οφειλέτη και η εξοχική του κατοικία.Ο χαρακτηρισμός της κατοικίας ως κυρίας διατηρείται,έστω και αν η σύζυγος του οφειλέτη έχει άλλη κατοικία στην ιδιοκτησία της, την οποία ενοικιάζει και παίρνει ενοίκιο.Τούτο,γιατί η κατοικία αυτή δεν ανήκει στον οφειλέτη ,αλλά στην σύζυγό του.Στην εξαίρεση υπόκειται η κύρια κατοικία, έστω και αν σε αυτή δε διαμένει η οικογένεια του οφειλέτη για σοβαρούς λόγους(π.χ)υπηρεσιακούς).Τούτο γιατί ο οφειλέτης έχει εκμισθώσει την κύρια κατοικία του,που βρίσκεται σε μία πόλη και διαμένει-για επαγγελματικούς λόγους-σε άλλη μισθωμένη κατοικία, που βρίσκεται σε άλλη πόλη.Δεν ερευνάται αν η κύρια κατοικία είναι βεβαρημένη ή όχι με εμπράγματη ασφάλεια υπερ. του πιστωτή.

Τέλος η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, καλεί τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα εκείνα που τους έχει γίνει \”βραχνάς\” η Τραπεζική όχληση, είτε μέσω τηλεφωνικών κλήσεων είτε μέσω δικογράφων, να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά, να προσπαθήσουν να ενταχθούν στο Νόμο \”Κατσέλη\” για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να ωφεληθούν από αυτό, καθώς η πολιτεία βλέποντας την δεινή οικονομική θέση των πολιτών ,σαν αντιστάθμισμα έφερε αυτό το Νόμο.Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ είναι παρούσα να προσφέρει την συνδρομή της !!! αλλά και οι άλλες Πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών σε Πανελλαδικό Επίπεδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook