Οι αρχές την πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ προχώρησαν στην εκτέλεση του Τρόι Ντέιβις που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για την δολοφονία ενός αστυνομικού, σε μια υπόθεση που προσέλκυσε την διεθνή προσοχή και τέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών να καταργηθεί η θανατική ποινή.

Οι συνήγοροι του Ντέιβις, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού το 1989, είχαν καταγγείλει ότι τα στοιχεία σε βάρος του ήταν ψευδή και παραπλανητικά ενώ οι επτά από τους εννέα μάρτυρες βάσει των καταθέσεων των οποίων κρίθηκε ένοχος είχαν ανακαλέσει ή αμφισβητήσει όσα είχαν πει.

Ο Ντέιβις θανατώθηκε στις 23:08 (06:08, ώρα Ελλάδας) με τη χορήγηση θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος χημικών ουσιών σε φυλακή στο Τζάκσον της Τζόρτζια, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει την τελευταία έφεση της υπεράσπισης.

Το Δικαστήριο συνεδρίαζε για πάνω από τέσσερις ώρες ώσπου εξέδωσε την απόφασή του, που ανακοίνωσε με μια πρόταση. Ο χρόνος που διήρκεσε η εξέταση της υπόθεσης ήταν ασυνήθιστα μεγάλος.

\"http://cdn.theatlantic.com/static/mt/assets/national/troy.jpg\"

Ο Μπράιαν Κάμερ, συνήγορος του θανατοποινίτη, είχε πει ότι στοιχεία που ανέκυψαν μετά την καταδίκη του Ντέιβις στην εσχάτη των ποινών αποκάλυψαν πως πολλές από τις πληροφορίες που οδήγησαν στην απόφαση ήταν εσφαλμένες, παραπλανητικές και ανακριβείς, γεγονός που θέτει υπό «θεμελιώδη» αμφισβήτηση «την καταδίκη και την επιβολή της θανατικής ποινής».

Ο Ντέιβις μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα κατά της θανατικής ποινής τα τελευταία χρόνια αφού πολλοί από τους μάρτυρες οι καταθέσεις των οποίων οδήγησαν στην καταδίκη του ανακάλεσαν.

Νωρίτερα, στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να παρέμβει στην υπόθεση του Ντέιβις για να σταματήσει την εκτέλεσή του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέι Κάρνεϊ. Ο Κάρνεϊ εξήγησε ότι πρόκειται για μια δικαστική υπόθεση η οποία αφορά «την πολιτεία της Τζόρτζια» και όχι την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook