Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε χθες από τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ παρά να ζητήσουν από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει ως πλήρες μέλος του ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει τρόπος να κόψουμε δρόμο και να φτάσουμε στο τέλος μίας διαμάχης που διαρκεί δεκαετίες. Η ειρήνη απαιτεί σκληρή δουλειά. Η ειρήνη δεν θα έρθει μέσω δηλώσεων και αποφάσεων του ΟΗΕ, αν ήταν τόσο απλό θα τα είχαμε καταφέρει μέχρι τώρα», δήλωσε ο Ομπάμα μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Τελικά οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, και όχι εμείς, είναι αυτοί που πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τα θέματα που τους διχάζουν: για τα σύνορα και την ασφάλεια, τους πρόσφυγες και την Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα που δήλωσε ότι είναι «αγανακτισμένος» από τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, πήρε μέρος σε μία διπλωματική προσπάθεια της τελευταίας στιγμής που είχε στόχο να φέρει πιο κοντά τις δύο πλευρές και να αποφευχθεί μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ομπάμα που «στάθηκε στο πλάι του Ισραήλ και υποστηρίζει την ειρήνη».

Σαρκοζί: Η Παλαιστίνη να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στον οργανισμό

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρότεινε σήμερα μία «αλλαγή μεθόδου» ώστε να επιτευχθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή προσφέροντας στην Παλαιστίνη το καθεστώς «του παρατηρητή» στον ΟΗΕ και μία «οριστική συμφωνία» ειρήνευσης μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Σαρκοζί προειδοποίησε επίσης τους Παλαιστίνιους και τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι ένα αμερικανικό βέτο κατά της προσπάθειας των Παλαιστινίων να κερδίσουν την ένταξή τους στον ΟΗΕ «κινδυνεύει να προκαλέσει έναν κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή».

Ο Γάλλος πρόεδρος, που μιλούσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έθεσε ως τελικό στόχο «την κοινή αναγνώριση δύο κρατών για τους δύο λαούς, με βάση τα σύνορα του 1967 με συμφωνημένες και ισοδύναμες ανταλλαγές εδαφών». Το σχέδιο αυτό είχε υποστηρίξει τον προηγούμενο Μάιο και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζι, οι Ευρωπαίοι αλλά και οι αραβικές χώρες, πρέπει να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο, αυτό μίας κοινής απόφασης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα δώσει σε ένα παλαιστινιακό κράτος «το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ».

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε παράλληλα και ένα αυστηρό πρόγραμμα διαπραγματεύσεων: «ένας μήνας μέχρι την επανάληψη των συνομιλιών, έξι μήνες για την επίτευξη συμφωνίας για τα σύνορα και την ασφάλειας, ένας χρόνος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας».

Εξάλλου ο Σαρκοζί ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση να «μπει στη θέση του Ισραήλ» και να κατανοήσει ότι αναζητά ισχυρές «εγγυήσεις» για την ασφάλειά του.

Οι Παλαιστίνιοι θα δώσουν χρόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι Παλαιστίνιοι θα δώσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «κάποιο χρόνο» για να εξετάσει το αίτημά τους για πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον οργανισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Θα δώσουμε κάποιο χρόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει πρώτα το αίτημά μας για πλήρη ένταξη προτού απευθυνθούμε στη Γενική Συνέλευση» του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ναμπίλ Σάαθ, ανώτερος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κόμματος Φάταχ, του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εξάλλου η παλαιστινιακή προεδρία ανακοίνωσε σήμερα ότι «το τέλος της ισραηλινής κατοχής και (η δημιουργία) ενός παλαιστινιακού κράτους είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη», απαντώντας στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Το τέλος της ισραηλινής κατοχής και (η δημιουργία) ενός παλαιστινιακού κράτους είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Αμπάς.

«Θα δεχθούμε να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις τη στιγμή που το Ισραήλ θα δεχθεί να σταματήσει τον εποικισμό και τα σύνορα του 1967» ως βάση των συζητήσεων, πρόσθεσε.

Οσον αφορά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι «θα τις εξετάσουμε με θετικό και εμβριθή τρόπο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook