Νέα αβάσταχτα μέτρα, με περαιτέρω μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και άμεση εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας σε 30.000 υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ.Μόσιαλος μετά τη συνεδρίαση.

Τα βασικότερα μέτρα, που αναμένεται να βυθίσουν την χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, έχουν ως εξής:

• Το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.000 ευρώ. Δηλαδή θα φορολογούνται εισοδήματα από 417 ευρώ τον μήνα και άνω !!!

• Οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα μειωθούν κατά 20%, για το ποσό πέραν των 1.200 ευρώ

• Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 55 ετών, για τους οποίους το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ θα περικοπεί κατά 40%.

• Σε εφεδρεία θα μπουν εντός του έτους 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι στο στενό δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Η επέκταση του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία μέσω της ΔΕΗ «τουλάχιστον μέχρι το 2014» περιλαμβάνεται επίσης στις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Κρίσιμο δε ερώτημα είναι αν αυτά είναι τα τελικά μέτρα για την εξασφάλιση της 6ης δόσης ή με την έλευση της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν και νέες «αποκαλύψεις».

«Οι συζητήσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας» έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμως, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014».

«Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ακόμη.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει την Πέμπτη, στη 1:00 μ.μ., ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εξαθλίωση για τους συνταξιούχους

Το 30% των Ελλήνων συνταξιούχων , δηλαδή περίπου 600.000 άτομα θα υποστούν την σφοδρή και οριζόντια περικοπή του 20% στις συντάξεις άνω των 1200 ευρώ ,σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Επίσης 70.000 συνταξιούχοι κάτω των 55 , θα υποστούν βαριά απώλεια στο εισόδημά τους εξαιτίας της παρακράτησης του 40% για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.

Για παράδειγμα, ακόμη και ένας μεγαλοσυνταξιούχος με σύνταξη 2300 ευρώ και κάτω των 60 ετών που έχει υποστεί από πέρυσι τρείς περικοπές με την επιβολή ειδικών φόρων τύπου ΛΑΦΚΑ ,με τα νέα μέτρα θα έχει χάσει συνολικά το 34,5% της σύνταξης που εισέπραττε το 2010 ( χωρίς να υπολογιστούν οι περικοπές των δώρων) και θα εισπράττει στο εξής σύνταξη 1500 ευρώ.
Πρόκειται για 800 ευρώ τον μήνα λιγότερα, δηλαδή για 9.600 τον χρόνο, που …στρογγυλεύουν στις 10.000, αν συνυπολογιστούν και τα 300 ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου.

Μόνο εξαιτίας των χτεσινών μέτρων, επίσης για παράδειγμα, κάποιος γονέας τρίτεκνος που είναι κάτω από τα 55 και παίρνει 1.600 ευρώ, χάνει τον μήνα 240 ευρώ (600 ευρώ, δηλαδή το ποσό πάνω από τα 1.000 ευρώ, επί 40% μείωση) ήτοι 2.880 ευρώ τον χρόνο, καθώς και άλλα 300 ευρώ από την μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 από τις 8.000 ευρώ.

Δραματικές θα είναι και οι απώλειες έως και 40% στις επικουρικές συντάξεις που θα εφαρμοστούν από την 1η Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία των Ελλήνων συνταξιούχων ( 667.000) που παίρνουν επικουρική από το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ θα υποστούν μείωση 15%, δηλαδή από 250 ευρώ που είναι η μέση σύνταξη , θα μειωθεί στα 212 ευρω.

Δραστικές έως και 30% θα είναι οι περικοπές στα εφάπαξ του δημοσίου και των ΔΕΚΟ που στενάζουν από τα ελλείμματα . Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων , προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία , από τις νέα περικοπές στις συντάξεις εξοικονομείται 1 δισ. ευρώ ενώ προσδοκούν ισόποσο όφελος από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τον εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία.

Κόβεται το πολυτεκνικό επίδομα

Δεν θα δικαιούνται πλέον πολυτεκνικά επιδόματα όσοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 55.000 ευρώ, δηλαδή 4.583 ευρώ τον μήνα.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, στη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων μπαίνουν πλέον εισοδηματικά κριτήρια.

Η διάταξη αυτή εντάσσεται στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook