Η ποδηλασία είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα αθλήματα και το ποδήλατο έχει μπει δυναμικά στην καθημερινότητα μας ως μέσο μεταφοράς. Είναι όμως μία αρκετά απαιτητική δραστηριότητα, αν  όμως  εκμεταλευτείτε τα μυστικά της υγιεινής διατροφής μπορείτε να καταφέρετε καλύτερες αποδόσεις και μεγαλύτερη αντοχή.

Ως αγώνισμα αντοχής, κύρια πηγή ενέργειας είναι οι υδατάνθρακες που είναι απαραίτητοι για την πλήρωση των αποθηκών του γλυκογόνου. Γι\’ αυτό προτιμήστε τα δημητριακά που καταναλώνετε, να είναι ολικής άλεσης ώστε να εξασφαλίσετε την σταδιακή παροχή ενέργειας κατά της δραστηριότητας σας.

Μετά από μία μεγάλη βόλτα ή μία κουραστική προπόνηση, προτιμήστε να καταναλώσετε γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ώστε να εξασφαλίσετε τη απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου και  πρωτεΐνης για την ενίσχυση του μυοσκελετικού σας σύστηματος. Μπορείτε να τα συνδυάσετε και με φρούτα και να φτιάξετε το δικό σας δροσιστικό ποτό που θα αναπληρώσει το το γλυκογόνο στους μυς σας. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τους ξηρούς καρπούς και το παστέλι σας ιδανικά θρεπτικά σνακ πριν και μετά την προπόνηση.

Δημιουργήστε πολύχρωμες σαλάτες, που θα σας εξασφαλίσουν πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών. Προσθέστε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας, τυρί με χαμηλά λιπαρά, αυγά και ψάρι.

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση! Η μεγάλη απώλεια υγρών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία σας και να επηρεάσει σημαντικά την αποδόση σας. Έχετε πάντα μαζί σας νερό ή κάποιο άλλο ρόφημα. Αν είστε αθλητές επιλέξτε υδατανθρακούχα ροφήματα που θα διατητήσουν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας .

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook