Νέα στοιχεία που συγκέντρωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της ΝΑΣΑ εντείνουν το μυστήριο που περιβάλλει την προέλευση αστεροειδή που εξάλειψε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι ένας αστεροειδής, μήκους 10 χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε κοντά σε περιοχή που τώρα είναι η χερσόνησος Γιουκατάν του Μεξικού, οδήγησε στη εξάλειψη των δεινόσαυρων καθώς και του 75% κάθε είδους ζωής σ’ ολόκληρο τον πλανήτη μας. Δεν είναι όμως σίγουροι από που προήρθε ο αστεροειδής αυτός και πως έφτασε στη Γη.

Μία θεωρία του 2007 αναφέρει ότι ο αστεροειδής αποσπάστηκε από ένα μεγαλύτερο διαστημικό πέτρωμα που ονομάζονταν Μπαπτιστίνα πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια και έπληξε τη Γη 95 εκατομμύρια χρόνια αργότερα.

Στοιχεία όμως που προήλθαν από το τηλεσκόπιο WISE δείχνουν ότι χρονικά δεν συμπίπτει ο αστεροειδής να προέρχεται από το πέτρωμα Μπαπτιστίνα.

Νέες μετρήσεις δείχνουν ότι το Μπαπτιστίνα διασπάστηκε από σύγκρουση με άλλο διαστημικό σώμα πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια. Επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν θα είχε το μεγάλο αυτό πέτρωμα αρκετό χρόνο να μετακινηθεί μέσα στο ηλιακό σύστημα και να προσκρούσει στη Γη τη συγκεκριμένη στιγμή. Ένα τέτοιο ταξίδι πιστεύεται ότι θα έπαιρνε δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook