Ένα σπάνιο καλαμάρι που ζει στα σκοτεινά βάθη του ωκεανού εμφανίζεται να επιζητεί το σεξ συνεχώς και αδιακρίτως, ζευγαρώνοντας αδιάκοπα με όποιο θηλυκό ή αρσενικό του είδους του συναντήσει μπροστά του.

Και αν η σεξουαλική ζωή των πλασμάτων του βυθού σας αφήνει παγερά αδιάφορους, δεν ισχύει το ίδιο για τους βιολόγους. Οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική παρατήρηση θεωρούν ότι από τη μελέτη αυτής της… έκλυτης συμπεριφοράς θα αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες για την αναπαραγωγή των σπάνιων ειδών.

Σκηνές σε βίντεο

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Aquarium του Μοντερέι Μπέι (MBARI) οι οποίοι παρακολούθησαν βίντεο που «γυρίστηκαν» από αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (ROV) στον βυθό του Ειρηνικού Ωεκανού, στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας.

Το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στο καλαμάρι Octopoteuthis deletron, ένα σπάνιο είδος μαλακίου το οποίο έχει μήκος περίπου 12 εκ. και διαθέτει εντυπωσιακά οδοντωτά πλοκάμια.

Στις σκηνές από τα βίντεο που είχαν μαγνητοσκοπηθεί επί μια 2οετία σε βάθος 400 ως 800 μέτρων οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όλα τα καλαμάρια, αρσενικά και θηλυκά ήταν διάσπαρτα με «σάκους» σπέρματος, κάτι το οποίο σήμαινε ότι είχαν δεχθεί σεξουαλική επίθεση από αρσενικά του είδους τους.

«Παρακολουθώντας ώρες ολόκληρες βίντεο ανακαλύψαμε ότι τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά καλαμάρια έφεραν επάνω τους «σάκους» σπέρματος» εξήγησε ο Χέντρικ Χόβινγκ, κύριος συγγραφέας της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Biology Letters».

«Καθώς οι θέσεις των σάκων του σπέρματος ήταν παρόμοιες και στα δυο φύλα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα αρσενικά ζευγαρώνουν με θηλυκά και με αρσενικά. Από την ποσότητα δε αυτών των σάκων, συμπεράναμε ότι το ζευγάρωμα είναι πολύ συχνό».

Σεξ στο σκοτάδι

\"http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/710A80F1F3E66B34F9D332A962395952.jpg\"Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή την τουλάχιστον αδέξια συμπεριφορά στο… σκοτάδι που επικρατεί στο περιβάλλον όπου ζει το O. deletron. Οπως εξηγούν στη μελέτη τους, η «σωματική διάπλαση» των θηλυκών και αρσενικών στο συγκεκριμένο είδος δεν διαφέρει ιδιαίτερα και, στο κακό φως που επικρατεί σε αυτά τα θαλάσσια βάθη, η σύγχυση είναι εύκολη.

Η έντονη όρεξη για αδιάκριτο σεξ ερμηνεύεται κατά τη γνώμη τους από την ανάγκη επιβίωσης και διαιώνισης του είδους εφόσον, ζευγαρώνοντας ταυτόχρονα με αρσενικά και θηλυκά τα καλαμάρια εξασφαλίζουν ότι τουλάχιστον ένα μέρος του σπέρματός τους θα «πιάσει τόπο».

«Στο βαθύ, σκοτεινό περιβάλλον όπου ζει το O. Deletron» επισημαίνουν«οι πιθανοί υποψήφιοι για ζευγάρωμα είναι λίγοι και η παρουσία τους αραιή. Υποστηρίζουμε ότι το ζευγάρωμα μεταξύ του ιδίου φύλου αποτελεί μέρος μιας αναπαραγωγικής στρατηγικής η οποία μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας οδηγώντας τα αρσενικά στο να γονιμοποιούν αδιακρίτως και αμέσως όποιο καλαμάρι συναντούν στον δρόμο τους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook