Το αργότερο εντός δύο μηνών, μέχρι τέλος Νοεμβρίου δηλαδή, θα έχει γίνει η έμφραξη του φράγματος του Αποσελέμη. Θα έχει γίνει, δηλαδή, η διαδικασία που θα επιτρέψει στον ταμιευτήρα να αρχίσει να συγκεντρώνει νερό. Ενόψει της συγκεκριμένης διαδικασίας, θα κοπεί τον επόμενο μήνα το ρεύμα και το νερό των κατοίκων του Σφενδυλίου που αρνιούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τους ανθρώπους αυτούς επισκέφτηκε χθες ο εισαγγελέας Ηρακλείου κ. Νίκος Μαρκάκης, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη και τον επικεφαλής της ΕΥΔΕ/Φράγματος Αποσελέμη κ. Γιώργο Αγαπάκη. Ο εισαγγελέας τούς ενημέρωσε ότι η Πολιτεία από την πλευρά της έχει κάνει αυτό που πρέπει – έχει πληρώσει αποζημιώσεις για τις περιουσίες που θα χαθούν μέσα στα νερά του φράγματος. Τώρα είναι και η σειρά των ίδιων να κάνουν αυτό που πρέπει: να εγκαταλείψουν το χωριό ενόψει της διαδικασίας της έμφραξης, που θα γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Εφόσον υπάρξουν άνθρωποι που αρνηθούν να φύγουν, θα απομακρυνθούν δια της βίας, όπως ξεκαθαρίστηκε, διότι δεν είναι δυνατόν να αφήσουν να χαθεί και η τρέχουσα υδρολογική περίοδος. Κανονικά το φράγμα θα έπρεπε να μαζεύει νερό από πέρυσι, αλλά οι εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει, λοιπόν, περιθώριο να χαθεί άλλος χρόνος, όπως τονίστηκε, με δεδομένο ότι χωρίς την έμφραξη το έργο δε θεωρείται ολοκληρωμένο. Επισημάνθηκε ταυτόχρονα πως, αν γίνει σήμερα κάποιος έλεγχος και διαπιστωθεί ότι η έμφραξη δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδότησε το έργο.

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους έδειχναν τα σπίτια τους για να καταδείξουν ότι δεν είναι \”ερείπια\”, όπως υποστηρίζουν, ότι λογίστηκαν κάποια από αυτά στις διαδικασίες της απαλλοτρίωσης και έκαναν σαφές πως διεκδικούν πρόσθετα οφέλη. Οι κάτοικοι αναφέρθηκαν στη συμβολή τους και στα όσα θυσίασαν για να γίνει αυτό το έργο. Υπενθύμισαν πως οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου ήταν εκείνοι που αναφέρονταν σε ανταποδοτικά οφέλη, όπως η εγκατάσταση υδροηλεκτρικού σταθμού και η δυνατότητα ιχθυοκαλλιεργειών μέσα στο νερό του φράγματος. Επίσης ανέφεραν πως υπάρχουν τμήματα περιουσιών που δεν είχαν αποτυπωθεί.

Παρά τη βαρύνουσα σημασία των όσων συζητιόνταν, κάτοικοι και Αρχές είχαν μια καλή συνάντηση, σε ήπιους τόνους και με έναρξη… πανηγυρική. Τους κ. Μαρκάκη, Δοξαστάκη και Αγαπάκη υποδέχτηκαν με ενθουσιώδη τρόπο 5-6 πιτσιρίκια με τα ποδήλατά τους. Το κλίμα ήταν καλό. Ο δήμαρχος Χερσονήσου τούς είπε ότι θα είναι δίπλα τους για «όποια ανταποδοτική διεκδίκηση, αλλά όχι ως προϋπόθεση της έμφραξης».

Σε ό,τι αφορά τώρα στην εκκλησία του χωριού, η Μητρόπολη, ως γνωστό, δε διεκδίκησε αποζημίωση. Ζήτησε μόνο μια έκταση πάνω από το φράγμα, ώστε να χτιστεί εκεί μια καινούργια εκκλησία. Να μεταφερθούν από τους κατοίκους κειμήλια και τέμπλα, να γίνει η εκκλησία το επίκεντρο του χώρου που θα θυμίζει το Σφενδύλι. Τώρα λένε οι κάτοικοι πως, «αν δε γίνει αυτό, εμείς δε φεύγουμε». Εισαγγελέας και δήμαρχος τους διαβεβαίωσαν πως η εκκλησία θα γίνει. Μάλιστα έχει δεσμευτεί 200 ευρώ κονδύλι για το σκοπό αυτό. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Δοξαστάκη, είναι να αγοραστούν 15-20 στρέμματα, ώστε να φτιαχτεί η εκκλησία, μαζί με ένα μουσείο για τα αρχαιολογικά ευρήματα που συνεχώς αναδεικνύονται στην περιοχή. Στον ίδιο χώρο προβλέπονται και κοινωφελείς χρήσεις…

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ \’12

Νερό από το φράγμα…

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε προβλέπει να φτάσει στις βρύσες του κόσμου νερό από το φράγμα του Αποσελέμη, ο κ. Δοξαστάκης εκτίμησε «προς το τέλος του 2012». Όπως είπε, το έργο συμπεριλαμβάνει, εκτός από τον ταμιευτήρα του φράγματος, ένα διυλιστήριο του νερού, τα δίκτυα μεταφοράς του νερού από το φράγμα προς το διυλιστήριο και τους αγωγούς μεταφοράς του πόσιμου πλέον νερού προς το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο.

Οι αγωγοί προς Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο είναι συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το δήμαρχο Χερσονήσου, έχουν κατασκευαστεί οι αγωγοί σε μήκος 57 χιλιομέτρων. Εκτός από την εκκρεμότητα αυτή, υπάρχει και άλλη μια σοβαρότερη, η οποία αφορά στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το φράγμα στη Λαγκάδα έχει προβλεφθεί να τροφοδοτείται με νερό και από το Οροπέδιο Λασιθίου. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί μια σήραγγα, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται το νερό από Οροπέδιο στον ταμιευτήρα του φράγματος του Αποσελέμη. Το έργο αυτό της σήραγγας δημοπρατήθηκε πρόσφατα, είναι προϋπολογισμού δαπάνης 70 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπεται να έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τουλάχιστον δύο χρόνων.

Νέα Κρήτη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook