Πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας εξελέγη χθες η πρώην κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και στενή συνεργάτιδα του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, Βαλεντίνα Ματβιένκο, γεγονός που την καθιστά την πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Η θέση αυτή την κάνει την τρίτη ισχυρότερη προσωπικότητα στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας μετά τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η θέση του προέδρου της Ανω Βουλής είχε μείνει κενή με την αναγκαστική αποχώρηση του Σεργκέι Μιρόνοφ και η πρόταση στη Ματβιένκο, που ήταν και η μόνη υποψήφια για το αξίωμα, έγινε στα τέλη Ιουνίου από τον ίδιο τον πρόεδρο Μεντβέντεφ.

\"http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/8E9BF4FB4A15FBC2A8101BAC662F31DF.jpg\"

Η 62χρονη Ματβιένκο, η οποία έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια στην ΕΣΣΔ, μετά τον θάνατο του πατέρα της, έχει μακρά ιστορία στην πολιτική της Ρωσίας που ξεκινάει από τη Σοβιετική Ενωση, όπου ήταν γενική γραμματέας της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ υπό τον Γκορμπατσόφ ήταν βουλευτής. Μετά την πτώση υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό τον Γιέλτσιν, ενώ όταν ανέλαβε ο Πούτιν, η Ματβιένκο εξελέγη κυβερνήτης της Πετρούπολης. Η εκλογή της στη θέση του προέδρου της Ανω Βουλής έγινε με συντριπτική πλειοψηφία, αφού συνολικά 140 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της, ένας απείχε και μόλις ένας ψήφισε κατά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook