Η Μαρία Σκραφνάκη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πα.Σο.Κ. στην Εκλογική Περιφέρεια του Ηρακλείου κάνει ερώτηση μέσο επιστολής προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα την Μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ Ηρακλείου.

Η επιστολή – ερώτηση:

«Κυρία Υπουργέ,

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Αμμουδάρας του Δήμου Μαλεβιζίου στον Νομό Ηρακλείου, αποτελεί ένα από τα χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Συγκεκριμένα, η ύπαρξη και λειτουργία του στην περιοχή αυτή δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση.

Η απότομη αύξηση της ρυμοτομίας της πόλης του Ηρακλείου και της γύρω περιοχής, που κοντεύει να συμπεριλάβει στον οικιστικό χώρο της την περιοχή του εργοστασίου, πολλαπλασίασε την παραγωγή ρεύματος και τους ρύπους της μονάδας. Τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας του εργοστασίου αναδεικνύουν ότι πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί ο σταθμός της ΔΕΗ από την περιοχή της Αμμουδάρας και να μεταφερθεί σε άλλη, μη κατοικήσιμη περιοχή.

Μια καλή λύση θα είναι η μετακόμιση του εργοστασίου στην περιοχή της Κορακιάς, όπου είναι διαθέσιμη μία μεγάλη έκταση, μακριά από κατοικημένες περιοχές, στην οποία θα μεταφερθούν όλες οι εγκαταστάσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει αποφασίσει την απαλλοτρίωση της συγκεκριμένη περιοχή.

Επειδή η απομάκρυνση του εργοστασίου θα απαλλάξει την περιοχή από την περιβαλλοντική μόλυνση τόσων χρόνων.

Επειδή από τότε που λειτουργεί το εργοστάσιο στην περιοχή, δεν έχει προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο Δήμο Μαλεβιζίου η επιχείρηση της ΔΕΗ.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Πότε θα απομακρυνθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ από την περιοχή της Αμμουδάρας;

2. Προτίθεσθε να επιταχύνετε τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης στην περιοχή της Κορακιάς, ώστε να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή αυτή;

3. Θα ζητηθεί από τη Διοίκηση της ΔΕΗ να δοθούν ανταποδοτικά τέλη για τη λειτουργία του εργοστασίου της στον Δήμο Μαλεβιζίου, ώστε να υπάρξει ένα μικρό όφελος για την περιοχή μέχρι να δοθεί οριστική λύση με την απομάκρυνση της συγκεκριμένης μονάδας από την περιοχή;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook