Η Μαρία Σκραφνάκη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πα.Σο.Κ. στην Εκλογική Περιφέρεια του Ηρακλείου πραγματοποιεί ερώτηση προς τoν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα την Διακίνηση κρασιών ως κρητικά, που είναι παρασκευασμένα από μούστο εισαγωγής.

«Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, πραγματοποιούνται εισαγωγές μούστου στην Κρήτη, είτε από άλλες χώρες του εξωτερικού, είτε από άλλες περιοχές της Ελλάδος, χωρίς τον περεταίρω έλεγχο για τη διακίνησή του και για το εάν θα χρησιμοποιηθεί για παραγωγή κρασιού, κάτι το οποίο είναι παράνομο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νομοθεσία, οι εισαγωγές του μούστου είναι νόμιμες, όμως απαγορεύεται η διακίνηση των κρασιών ως ελληνικά ή κρητικά που είναι παρασκευασμένα από μούστο εισαγωγής από το εξωτερικό ή προερχόμενο από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αντίστοιχα.

Επειδή είναι παράνομη η διακίνηση κρασιού ως κρητικό που είναι παρασκευασμένο από μούστο εισαγωγής από άλλες χώρες ή προερχόμενο από άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Επειδή η εισαγωγή μούστου έχει ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών των οινοστάφυλων.

Ζητείται από τους Υπουργούς

1. Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα λιμάνια και στα οινοποιεία, ώστε να προστατευθεί η φήμη του κρητικού κρασιού.

2. Η δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων που έκαναν εισαγωγές στην Κρήτη.»