Τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης κρούει ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, εκτιμώντας ότι αν η Ευρωζώνη δεν προχωρήσει στη συντεταγμένη χρεοκοπία «δύο-τριων μικρών μελών της», τότε κινδυνεύει το παγκόσμιο σύστημα.

Μιλώντας σε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, ο Σόρος άσκησε δριμύτατη κριτική στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι την πολιτική Ομπάμα, αλλά εξήγησε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι ακόμα χειρότεροι:

«Οι Ευρωπαίοι έχουν κατ' επανάληψη ακολουθήσει τη λάθος πολιτική, δημιουργώντας μια κατάσταση πιο επικίνδυνη και από τη Lehman Brothers του 2008.

» Είναι πιο επικίνδυνη και για αυτό εκτιμώ ότι όταν η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν το σύστημα, γιατί η εναλλακτική είναι απλά τρομακτική ακόμα και στη σκέψη της.»

Για τον Σόρος, λύση θα ήταν η συντεταγμένη χρεοκοπία δύο ή τριων μικρών χωρών της ευρωζώνης ή ακόμα και η έξοδός τους από το κοινό νόμισμα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το in.gr, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η χρεοκοπία δεν πρέπει να γίνει με «άτακτο» τρόπο γιατί αυτό θα είναι μοιραίο για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.