Νέα δέσμη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η ιταλική κυβέρνηση επέλεξε αυτό τον τρόπο εξαγγελίας του νέου κύματος λιτότητας από αναρμόδιο υπουργό πιστεύοντας (ίσως) ότι η εκ του μακρόθεν αναγγελία φορολογικών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεων θα μειώσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Με νωπή ακόμα την έγκριση από το Κοινοβούλιο της δέσμης μέτρων ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ (του δεύτερου πακέτου λιτότητας από τις αρχές του έτους) ο Ιταλός υπουργός δήλωσε ότι «το νέο πακέτο μέτρων είναι ζήτημα εβδομάδων αν όχι ημερών».

Όπως εξήγησε «όταν βρίσκεται η χώρα αντιμέτωπη με τους διεθνείς κερδοσκόπους τότε πρέπει να είμαστε ακόμα πιο σκληροί»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου τα κυβερνητικά σχέδια θα περιλαμβάνουν την πώληση του μεριδίου του δημοσίου σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας αλλά και την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες.

Η επίκληση των πιέσεων που δέχεται η Ρώμη για την επιτάχυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι Ιταλοί βιομήχανοι ωθούν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στη λήψη επιπλέον μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος.

Ενδεικτικό είναι και το σχόλιο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal η οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν «σημαντικά σε ψυχολογικό επίπεδο ως απάντηση στους κερδοσκόπους και προκειμένου να μην ακολουθήσει η χώρα το δρόμο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το in.gr, οι αναθεωρημένες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας προβλέπουν ακόμα μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης για την επόμενη τριετία σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Έτσι εκτιμάται ότι μέχρι και το 2013 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα περιοριστεί κάτω από το 1%. Όμως αυτές οι προβολές σχετίζονται με την επίπτωση των ήδη ανακοινωθέντων μέτρων στην οικονομία και δεν λαμβάνουν υπόψη την πιθανή επιβράδυνση που θα προκαλέσουν τα όποια νέα μέτρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook