Τα κομμάτια πίσσας που ξεβράστηκαν σε παραλιακές περιοχές του Κόλπου του Μεξικού ως αποτέλεσμα της Τροπικής Καταιγίδας Λη αποδεικνύουν ότι το πετρέλαιο που διέρρευσε από την καταστροφή της πλατφόρμας Deepwater Horizon δεν διασπάται όσο γρήγορα εκτιμούσαν οι επιστήμονες.

Ειδικοί του Πανεπιστημίου Auburn υπέβαλαν σε εργαστηριακές εξετάσεις κομμάτια πίσσας, κατόπιν αιτήματος των Αρχών των παραλιακών περιοχών και εξήγαγαν το συμπέρασμα οτί ελάχιστα έχουν μεταβληθεί από την αρχική τους μορφή την περίοδο της διαρροής.

Όπως αναφέρει άρθρο του econews.gr, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα στρώμα πετρελαίου -και όχι πίσσας που είναι σκληρότερη και περιέχει λιγότερους υδρογονάνθρακες- έχει καλύψει το βυθό και θέτει σοβαρό κίνδυνο στα παραθαλάσσια οικοσυστήματα.

Η ΒΡ δεν έχει σχολιάσει την έρευνα, αλλά ενίσχυσε τα συνεργεία καθαρισμού και αύξησε τις ώρες εργασίας τους μετά τον εντοπισμό μεγάλων κομματιών πίσσας στη λευκή άμμο των παραλιών Gulf Shores και Orange Beach

Ο θαλάσσιος επιστήμονας Τζώρτζ Κρόζιερ δήλωσε πως τα ευρήματα ήταν αναμενόμενα διότι το βυθισμένο πετρέλαιο βιοδιασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς εξαιτίας της χαμηής συγκέντρωσης οξυγόνου στον αμμώδη βυθό του κόλπου.

Επεσήμανε δε πως τα υπολείμματα της διαρροής είναι “τοξικά για τον τουρισμό” αλλά εκτιμά πως δεν συνιστούν περιβαλλοντική απειλή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook