Μία κατάσταση στην οποία η Ελλάδα δεν θα είναι ικανή να αποπληρώσει το κρατικό χρέος δεν μπορεί, πλέον, να αποκλειστεί, φέρεται να δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ.

Μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με το in.gr, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα στελέχη της ΕΚΤ απέρριπταν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της ελληνικής πτώχευσης, αλλά σταδιακά δείχνουν ότι μετακινούνται προς την κατεύθυνση της λεγόμενης «ελεγχόμενης» χρεοκοπίας.

Ο κ. Νουτ, που ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας της Ολλανδίας αυτό το καλοκαίρι, είναι ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης που βγαίνει και μιλά ανοικτά για το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad αν υπάρχει αυτή η πιθανότητα, ο κ. Νουτ παραδέχθηκε ότι εξετάζεται και αυτό το ενδεχόμενο.

«Είναι ένα από τα σενάρια. Δεν λέω ότι η Ελλάδα θα πάει σε στάση πληρωμών» φέρεται να είπε.

«Για πολύ καιρό ήμουν πεπεισμένος ότι η πτώχευση δεν είναι αναγκαία. Τα νέα από την Αθήνα, πάντως, δεν είναι τις περισσότερες φορές ενθαρρυντικά», προσέθεσε.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εργαστεί σκληρά για να βοηθήσουν την Ελλάδα και κατηγόρησε τη χώρα ότι δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Όλες οι προσπάθειες στοχεύουν στο να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά τώρα είμαι λιγότερο σίγουρος στο να αποκλείω την πτώχευση, απ' ότι ήμουν πριν από λίγους μήνες», σημείωσε.

Αναρωτιέμαι «αν οι Έλληνες συνειδητοποιούν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», κατέληξε.