Την ώρα που η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί στην Αίγυπτο με τους διαδηλωτές να μένουν στη πλατεία Ταχρίρ για 14η μέρα.

Σήμερα τράπεζες, σχολεία αλλά και το χρηματιστήριο. που όλες αυτές τις μέρες δεν λειτούργησαν, άνοιξαν σήμερα για πρώτη μέρα. Οι διαδηλωτές όμως σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα και εμπόδισαν ένα κυβερνητικό κτίριο να λειτουργήσει, ενώ επιμένουν ότι θα φύγουν μόνο όταν παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμάρακ.

Ορισμένοι κοιμήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε στρατιωτικά οχήματα προκειμένου να εμποδίσουν τον στρατό να τα μετακινήσει.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC το πρωί υπήρξε ένταση μεταξύ στρατού και διαδηλωτών αλλά οι στρατιώτες είχαν εντολή να μην χρησιμοποιήσουν βία και έτσι δεν δόθηκε περαιτέρω έκταση.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου σήμερα η νέα κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση, μία μέρα μετά τον διάλογο του αντιπροέδρου, Ομάρ Σουλεϊμάν με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Το CNN πάντως σε ρεπορτάζ του σημειώνει ότι οι διαδηλωτές δεν αποδέχονται καν τον διάλογο της αντιπολίτευσης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ομάρ Σουλεϊμάν.

Γύρος συνομιλιών με την αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ξεκίνησε γύρο συνομιλιών την Κυριακή με την αντιπολίτευση και προσέφερε απαντήσεις σε αιτήματα. Ωστόσο η αντιπολίτευση απαντά ότι δεν είναι αρκετά.

Πιο συγκεκριμένα, 6 ομάδες της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων και ένας συνασπισμός οργανώσεων νεολαίας, ξεκίνησαν συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο, Ομάρ. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρέθηκε και η «απαγορευμένη» Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην πρώτη της συνάντηση με την κυβέρνηση.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε ότι υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία μίας κοινής επιτροπής που θα μετέχουν δικαστικές και πολιτικές προσωπικότητες και θα προτείνουν συνταγματικές αλλαγές.

Ωστόσο οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους αναφορικά με τα κίνητρα της κυβέρνησης και υπογράμμισαν ότι τα μέτρα που προτείνονται δεν είναι αρκετά. Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανέφερε πως δεν έχει εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα πράξει τις προτεινόμενες αλλαγές.

(real.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook