Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ζάμπια, Μάικλ Σάτα, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στη χώρα, νικώντας τον απερχόμενο Ρουπία Μπάντα έπειτα από μια διαδικασία που αμαυρώθηκε από επεισόδια βίας. Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας κήρυξε τον Σάτα νικητή των εκλογών αφού λάμβανε 1.150.045 ψήφους, έναντι 961.796 ψήφων του Μπάντα, με το 95,3% των ψήφων καταμετρημένο.

Ο Σάτα, 74 ετών, γνωστός με το προσωνύμιο «βασιλική κόμπρα» λόγω των δηλητηριωδών σχολίων του, έλαβε περίπου 43% των ψήφων έναντι ενός ποσοστού 36% του Μπάντα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις 143 από τις 150 εκλογικές περιφέρειες.

«Κηρύσσω τον Μάικλ Τσιλούφια Σάτα εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ζάμπιας», είπε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Έρνεστ Σάκαλα.
Ο αριθμός των ψήφων που απομένει να καταμετρηθούν είναι χαμηλότερος από την διαφορά των δύο αντιπάλων, όπως εξήγησε η εκλογική επιτροπή. Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια βίας μετά τις εκλογές της Τρίτης στη χώρα, μεγαλύτερη εξαγωγός χαλκού στην Αφρική.
Ο Μπάντα, επίσης 74 ετών, ηγέτης του Κινήματος για την Πολυκομματική Δημοκρατία, που κυβερνά τη χώρα από το 1991, αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το αποτέλεσμα σήμερα.

Ο Σάτα είχε χάσει από τον Μπάντα με διαφορά μόλις 35.000 ψήφων, ή 2% το 2008. Ο Σάτα χαμήλωσε τους τόνους της καταγγελτικής προεκλογικής ρητορικής του πριν από τις εκλογές, όταν καταφερόταν εναντίον των επιχειρήσεων της Κίνας που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι κινεζικές εταιρίες είχαν κάνει επενδύσεις 2 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα στα τέλη του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής πρεσβείας.

Ο Σάτα είχε κατηγορήσει τις κινεζικές εταιρίες στον τομέα των μεταλλωρυχείων ότι έχουν δημιουργήσει συνθήκες «σκλαβιάς» για τους εργαζόμενους, αψηφώντας την εργασιακή ασφάλεια και την τοπική κουλτούρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook