Βέβαιη θεωρεί πλέον η NASA τη συντριβή στη Γη τεράστιων θραυσμάτων δορυφόρου της, την Παρασκευή ή τα ξημερώματα του Σαββάτου. Και παρότι η αμερικανική υπηρεσία εκτιμά ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος είναι σχεδόν μηδαμινές, το γεγονός ότι δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξουν τα θραύσματα, έχει προκαλέσει σχετική ανησυχία.

Σε ένα από τα τελευταία ανακοινωθέντα της, η NASA αναφέρει ότι ο Ερευνητικός Δορυφόρος Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS) αναμένεται να συντριβεί κάποια στιγμή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή τα ξημερώματα του Σαββάτου – ώρα Ελλάδος- αλλά ότι «αυτή τη χρονική περίοδο δεν θα περάσει πάνω από τη Βόρειο Αμερική».

Οι ειδικοί της NASA, δηλώνουν ότι παραμένει αβέβαιο το ακριβές σημείο πτώσης, αν και οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για μία ζώνη από τις 57 μοίρες βόρεια ως τις 57 μοίρες νότια, ζώνη που περιλαμβάνει και την Ελλάδα και συνιστούν ψυχραιμία.

Απόψε (Παρασκευή) το βράδυ θα είναι ορατός από την Θεσσαλονίκη και από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σύμφωνα δε με τις τελευταίες πληροφορίες η επανείσοδος του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα θα γίνει τα ξημερώματα του Σαββάτου. Δύο ώρες νωρίτερα θα γίνει γνωστό το που θα πεσουν τα συντρίμια του, με πιθανότερο χώρο μεταξύ Αδριατικής και Βόρειας Αφρικής.

Για την Θεσσαλονίκη θα ανατείλει στις 21.02 στον νοτιοδυτικό ουρανό στον αστερισμό του Σκορπιού, θα περάσει πολύ κοντά από τον Αλτάιρ στις 21:05, λίγα δευτερόλεπτα μετά θα βρίσκεται στο μέγιστο ύψος του στον αστερισμό του Κύκνου και θα δύσει στις 21:08 στα βορειοανατολικά, στον αστερισμό του Περσέα.

Οι ώρες δεν είναι απόλυτα ακριβείς επειδή η τροχιά του χάνει ύψος όσο πλησιάζει την ατμόσφαιρα και η ταχύτητα του μειώνεται

Ο δορυφόρος είναι ηλικίας 20 ετών και είχε κατασκευαστεί με τα τότε πρωτόκολλα ασφάλειας, γεγονός που σημαίνει ότι η NASA δεν μπορεί να υπολογίσει ούτε το πότε ακριβώς θα εισέλθει στη Γη, ούτε τα σημεία που θα πέσουν τα συντρίμμια του προκαλώντας ανησυχία για πιθανά ατυχήματα.

Ο Δορυφόρος Έρευνας Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS) έχει μέγεθος ανάλογο με εκείνο ενός λεωφορείου, μήκος 11 μέτρα και συνολικό βάρος 6 τόνων! Οπως ανακοίνωσε η NASA, ο δορυφόρος θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα κάποια στιγμή μέσα στο διάστημα 22 με 24 Σεπτεμβρίου με πιθανότερη ημερομηνία την 23η του μήνα.

 Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου θα καταστραφεί από την τριβή, αλλά υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 26 κομμάτια θα \”επιβιώσουν\”.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι πού ακριβώς θα πέσουν τα συντρίμια αυτά, ανάμεσά τους και ένα όργανο 150 κιλών και τρεις μπαταρίες βάρους 50 κιλών η κάθε μία! Αυτό σημαίνει ότι η NASA αδυνατεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αν και εκτιμά ότι οι πιθανότητες να χτυπήσει κάποιος από την πτώση των συντριμμιών, είναι 1 στις 3.200!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook