Στον κόμβο Γυρτώνης στη Λάρισα, στο δρόμο προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στον κόμβο Φιλώτα στο δρόμο Αμυνταίου – Έδεσσας και στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, βρίσκονται παρατεταγμένα τα τρακτέρ χωρίς να κλείνουν τους δρόμους.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, μέλος του συντονιστικού των αγροτών της Λάρισας, «η απόφαση είναι ότι παραμένουμε στον κόμβο της Γυρτώνης και την Τρίτη (8/2) στις 12:00, το ραντεβού με τους υπόλοιπους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας θα είναι στα διόδια στο Μακρυχώρι». «Όμως φέτος δεν πρόκειται να κλείσουν οι δρόμοι», τονίζει ο αγροτοσυνδικαλιστής. «Την Τρίτη στο Μακρυχώρι θα συγκεντρωθούμε στα διόδια και θα μοιράσουμε τα αιτήματα που έχουμε στους πολίτες. Παράλληλα θα σηκωθούν οι μπάρες των διοδίων για να περάσουν ελεύθερα τα οχήματα με τους οδηγούς τους», δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής της Θεσσαλίας.

Αιτήματα
Οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών Θεσσαλίας και Μακεδονίας συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Τα αιτήματα των αγροτών είναι αφορολόγητο πετρέλαιο για όλα τα αγροτικά μηχανήματα, άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, να γίνουν πληρωμές που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (δικαιώματα, εξισωτικές) την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων (κυρίως στη Θεσσαλία), να ανοίξουν ξανά τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, να ολοκληρωθεί το μητρώο αγροτών, να υπάρξει συζήτηση για την ΚΑΠ μετά το 2014, και τη διενέργεια ελέγχων για να αποτραπούν οι μαζικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών από χώρες των Βαλκανίων και ευρύτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης να δημιουργηθεί το Μητρώο Εμπόρων για να προστατευτούν οι παραγωγοί και να ψηφιστεί νέος κώδικας τροφίμων και ποτών ώστε να αναγράφονται η χώρα προέλευσης των προϊόντων. Ταυτόχρονα ζητάνε να μην ισχύσει ο νέος τρόπος πληρωμής ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ, καθώς και να μείνουν οι πληρωμές των ΠΣΕΑ στον Οργανισμό και να μην μεταφερθούν στο ΥπΑΑΤ, γιατί θεωρούνε ότι θα γίνουν ιδιαίτερα χρονοβόρες οι διαδικασίες πληρωμής. Επίσης για τη σύνταξη να ισχύει για την αγρότισσα γυναίκα ότι ισχύει και στις υπόλοιπες Ελληνίδες. Τέλος θέλουν να παραμείνει ο κρατικός χαρακτήρας της Αγροτικής Τράπεζας και να έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Κόμβος Φιλώτα
Τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα και στις άκρες του δρόμου στον κόμβο Φιλώτα στο δρόμο Αμυνταίου – Έδεσσας, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Σέρρες
Με τα τρακτέρ τους βγήκαν στους δρόμους και οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών. Πρώτο σημείο συνάντησης των αγροτών ήταν η διασταύρωση Σερρών – Σιδηροκάστρου, επί της Εθνικής Οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες θα έχουν προορισμό τον παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα, ενώ στις προθέσεις τους είναι να κλείσουν με τα τρακτέρ τους τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όπως έγινε και πέρσι.  Μεγάλη αστυνομική δύναμη, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, πρόκειται να συγκεντρωθεί πριν τη διασταύρωση για το Πετρίτσι, με σκοπό να αποτρέψει τη διέλευση των αγροτών.

Τρίπολη
Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, με την συμμετοχή πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων, που μαζί με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα κατέλαβαν το κέντρο της πόλης. Στην ομιλία του το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ Δημήτρης Κολοβός σημείωσε ότι «είμαστε εδώ γιατί δεν αντέχουμε άλλο, για να προβάλλουμε τα προβλήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, κόντρα στα αιτήματα και τις ορέξεις των καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία και διεκδικούμε μείωση του κόστους παραγωγής και στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Απαγόρευση εισαγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας. Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα. Ο ΕΛΓΑ, να παρέχει πλήρη ασφάλιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και για όλους τους φυσικούς κινδύνους. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και στην κτηνοτροφική παραγωγή. Διαγραφή όλων των χρεών στους μικρομεσαίους αγρότες, πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια αλλά και πλήρη κατάργηση των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο».

(Αγροτύπος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook