Υπάρχει ένα πιστόλι που αναζητείται επί, τουλάχιστον, 47 χρόνια και για πρώτη φορά υπάρχουν βάσιµες υποψίες για το πού ακριβώς βρίσκεται. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε όπλο, αλλά το πιστόλι που ο Νέλσον Μαντέλα έθαψε λίγο πριν συλληφθεί και φυλακιστεί για 27 ολόκληρα χρόνια και το οποίο εκτιµάται σήµερα περί τα δύο εκατ. ευρώ.

Ενας από τους σταθµούς του Αφρικανού ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε όλο τον κόσµο, προκειµένου να αντλήσει πόρους για την ένοπλη πτέρυγα του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, υπήρξε και η Αιθιοπία. Εκεί, το 1962, ο κυνηγηµένος από την κυβέρνηση των λευκών της Νότιας Αφρικής, Μαντέλα, εκπαιδεύεται στρατιωτικά από έναν Αφρικανό συνταγµατάρχη, ο οποίος τον εξοπλίζει και µ’ ένα Μακάρoφ. Οπως επισηµαίνει στην «Daily Telegraph» ο δηµοσιογράφος και φίλος του πρώτου µαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής, Αλιστερ Σπαρκς, το συγκεκριµένο δώρο είχε πολύ µεγάλη αξία για τον Μαντέλα.

Όταν πλέον ο ιστορικός ηγέτης επέστρεψε στη Νότια Αφρική, λίγες µόλις εβδοµάδες προτού φυλακιστεί, πήγε στη Φάρµα στο Λίλισλιφ, τύλιξε το πιστόλι µέσα σε αλουµινόχαρτο και σε στρατιωτική στολή και το έθαψε, µαζί µε 200 σφαίρες σε βάθος περίπου ενάµισι µέτρου.

Οπως είναι φυσικό, όσο βρισκόταν στη φυλακή στη συγκεκριµένη περιοχή του Γιοχάνεσµπουργκ χτίστηκαν αρκετά κτίρια. Ενα εξ αυτών, και το σπίτι ενός 77χρονου συνταξιούχου, το οποίο νοικιάζει σήµερα σε διάσηµο ποπ σταρ της Νότιας Αφρικής, ονόµατι Τζέι Μαξ.

Ο Μαντέλα επισκέφθηκε ξανά τη συγκεκριµένη φάρµα το 2003, όπου επέδειξε στον Νίκολας Ουόλπ, γιο πρώην ενεργού στελέχους του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και διευθύνοντος συµβούλου της Κοινοπραξίας, Λίλισλιφ, το µέρος που πίστευε ότι είχε κρύψει το όπλο. «Ελπίζω να το βρεις», του είπε τότε. Ο Ουόλπ είναι πεπεισµένος ότι το Μακάρoφ βρίσκεται κάτω από το σπίτι του συνταξιούχου, ο οποίος είναι διατεθειµένος να το πουλήσει. Καθώς είναι η τελευταία ευκαιρία να βρεθεί το πιστόλι όσο ο 92χρονος Μαντέλα είναι ακόµη στη ζωή, η κατεδάφιση του σπιτιού είναι µάλλον µονόδροµος.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook