Στο απογευματινό της σχόλιο, η FXCM εκτιμά ότι οι ευρωπαικές αγορές δεν μπόρεσαν να ανκάμψουν, παρά τις δεσμεύσεις των G20.

Διαβάστε αναλυτικά το σχόλιο:

Παρά τις πρωινές «ανάσες» που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές στον απόηχο της ανακοίνωσης των G20, υποκύπτουν και πάλι στις πιέσεις καθώς το ευρύτερο οικονομικό κλίμα παραμένει αρνητικό. Βραχύβια αποδείχτηκε η διόρθωση δολαρίου και γιεν σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς και η μικρή ανάκαμψη του ευρώ.

Αν θα έπρεπε να συνδέσουμε την πρωινή ήπια θετική εικόνα των αγορών με κάποιες θεμελιώδεις εξελίξεις αυτές είναι η δέσμευση των G20 για «ισχυρή και συντονισμένη» δράση απέναντι στην «εύθραυστη» κατάσταση του χρηματοοικονομικού συστήματος και στα «υψηλά δημοσιονομικά ρίσκα».

Η ανακοίνωση υπογράμμιζε ότι η υπερβολική μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος πλήττει την οικονομική ανάπτυξη, αντηχώντας παρόμοια σχόλια των ιαπωνικών αρχών και ανάβοντας το «πράσινο φως» για μια παρέμβαση με στόχο την αποδυνάμωση του γιεν. Ωστόσο, η δέσμευση των G20 δε συνοδεύτηκε από υλοποιήσιμα μέτρα, γεγονός που δεν έπεισε επαρκώς τις αγορές. Στο πλαίσιο επίσπευσης των δράσεων στον απόηχο της σφοδρής πτώσης των χρηματιστηρίων, οι ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν καταληκτική ημερομηνία για την επικύρωση της συμφωνίας επέκτασης του μηχανισμού διάσωσης EFSF έως το επόμενο Ecofin, στα μέσα Οκτωβρίου. Παράλληλα, οι αναδυόμενες οικονομίες-Κίνα, Ιαπωνία και Βραζιλία- εκφράζουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την Ευρώπη, αν και σημειώνουν ότι η όποια βοήθεια θα είναι περιορισμένη.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ και συγκεκριμένα το μέλος του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας, Klaas Knot, επανέφερε χθες με δηλώσεις του την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας ως ένα από τα ενδεχόμενα σενάρια, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook