Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) επιβεβαίωσε την Παρασκευή την παρουσία αποθεμάτων συμπυκνωμένου ουρανίου (γνωστού ως «κίτρινου κέικ») κοντά στην πόλη Σέμπχα, που βρίσκεται σε απόσταση 660 χιλιομέτρων νότια της Τρίπολης. Η πόλη αυτή βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μεταβατικού Συμβουλίου

Tο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ είχε μεταδώσει χθες την πληροφορία ότι οι δυνάμεις του νέου καθεστώτος ανακάλυψαν στρατιωτική εγκατάσταση όπου είναι αποθηκευμένα ραδιενεργά υλικά.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει συμπυκνωμένο ουράνιο αποθηκευμένο σε βαρέλια σε εγκατάσταση κοντά στη Σέμπχα, το οποίο έχει δηλωθεί προηγουμένως από τη Λιβύη στην IAEA», δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας Τζιλ Τιούντορ.

Η IAEA έχει προγραμματίσει επιθεώρηση στην εγκατάσταση όταν θα έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η δημοσιογραφική ομάδα του CNN έκανε λόγο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου για δύο μεγάλες αποθήκες, όπου έχουν τοποθετηθεί χιλιάδες βαρέλια, τα οποία φέρουν την ένδειξη «ραδιενεργό» και μεγάλο αριθμό πλαστικών σάκων που περιέχουν μία κίτρινη σκόνη.

Το «κίτρινο κέικ», μία σκόνη αδιάλυτη στο νερό, που περιέχει 80% ουρανινίτη, χρησιμεύει στην παρασκευή πυρηνικού καυσίμου. Μπορεί επίσης να εμπλουτισθεί στην προοπτική κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook